De åtalade männen poserar med vapen. Foto: Polisens förundersökningsprotokoll
1 av 2
De åtalade männen poserar med vapen. Foto: Polisens förundersökningsprotokoll
Göteborgs tingsrätt. Foto: Erica Hedin/ Sveriges Radio
2 av 2
Två män åtalas för terrorbrott i Göteborgs Tingsätt. Foto: Erica Hedin/Sveriges Radio

Film bevisning i åtalet mot terrormisstänkta

"Vi ser själva dåden, och hur de här två männen dödas"
1:53 min

I Göteborg åtalas två personer misstänkta för terroristbrott alternativt folkrättsbrott och mord.

De båda misstänkta anklagas för att ha berövat två män livet genom att skära av deras halsar i Syrien år 2013.

I Sverige har ingen tidigare dömts för terrorbrott i Syrien. Bevisningen består främst av bildmaterial. Bland annat har en film påträffats hos de misstänkta, berättar åklagare Agneta Hilding Kwarnström.

Agneta Hilding Kwarnström är chefsåklagare vid Riksenheten för säkerhetsmål. Hon säger att bilderna är ruskiga.

– Det är ruskiga bilder, och filmen är förfärlig, förfärande. Vi ser själva dåden, och hur de här två männen dödas.

På bilder i förundersökningen ser vi hur en av de misstänkta sitter på huk och poserar bredvid ett blodigt lik. Vi ser bilder på tillfångatanga män med handfängsel och böjda huvuden och gruppbilder på hur de misstänkta poserar med vapen.

Under rättegången kommer åklagaren lägga fram filmen som visar när offren dödas. Bilder och filmer har bland annat beslagtagits hemma hos en av de misstänkta. Att filma och dokumentera dåden ingår i terrororganisationernas strategi och de visar ingen ånger säger Agneta Hilding Kwarnström.

– De jublar i samband med att de här männen blir dödade och det är allmänt uppsluppen stämning, säger Agneta Hilding Kwarnström.

Morden har enligt åtalet skett i närheten av Aleppo i Syrien 2013. De båda misstänkta männen är i 30-årsåldern och hemmahörande i Göteborg. De själva nekar till brott. En av dem är svårt sjuk och rullstolburen till följd av skador han fått under strider i Syrien. Ytterligare en person i utredningen är misstänkt för medhjälp men har inte kunnat gripas.

Att bevisa brott begångna i krigszoner som Syrien är svårt eftersom det inte går att utreda på plats. I Sverige har ingen har tidigare dömts för terrorbrott i Syrien.

Filmernas äkthet har granskats av polisens tekniker i fråga om tid, plats och de misstänkta identifieras genom bland annat ärr och tatueringar på händer. Bevisningen är stark menar Agneta Hilding Kwarnström.

– Sammantaget är det den starkaste bevisningen. Filmen visar att de varit på platsen och är delaktiga i det som vi ser ske, säger Agneta Hilding Kwarnström, chefsåklagare vid Riksenheten för säkerhetsmål.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".