Bilden är en skärmdump från den egypiska tidningen.
1 av 2
Bilden är en skärmdump från den egypiska tidningen. Foto: Sveriges Radio

Felstavat namn på 22-åringen tros ha försvårat för Säpo

Säpo: Finns bredare beslutsunderlag
1:48 min

Säpo har sedan söndagens frisläppande av 22-åringen fått förklara varför de inte fått tag på honom tidigare. En svårighet var att hans namn stavades på olika sätt även på svenska.

Men redan när 22-åringen anlände till Sverige framträdde namnet öppet i en egyptisk arabiskspråkig artikel som går att hitta på nätet.

I en artikel på arabiska förekommer en man med samma namn som 22-åringen som under söndagen släpptes från misstankar. Mannen i artikeln kommer från samma stad i Irak och har studerat på samma universitet. Han flydde från IS-kontrollerade Mosul i Irak. Av allt att döma är det samma man som senare kom att misstänkas för förberedelse till terrorbrott i Sverige.

Sedan gripandet av 22-åringen har en diskussion pågått om varför Säpo var tvungen att efterlysa honom med tanke på att han bodde öppet i Boliden och var inskriven i Migrationsverkets register.

En förklaring kan vara att mannens namn skrevs på olika sätt med latinska bokstäver.

Men i artikeln skrivs alltså 22-åringens namn på arabiska och då kan det bara finnas en stavning.

Artikeln är publicerad i en egyptisk nättidning. Tidningens reporter mötte många av de irakiska flyktingarna på Stockholms centralstation och berättar i artikeln om deras resa.

22-åringen beskrivs som den ende som ler bland de irakier som finns där. Och han tackar Gud för att han befinner sig i Europa.

När 22-åringen efterlystes sade polisen att de inte visste ifall den misstänkte 22-åringen redan befann sig i Sverige eller om han var på väg hit.

Säkerhetspolisens kommunikationschef Mark Vadasz får frågan om varför Säpo inte hittade artikeln.

– Det är självklart kan helheten verka lite märklig när man tittar bara på just den delen. Men det finns naturligtvis ett mycket bredare beslutsunderlag bakom det sättet som både polisen och Säkerhetspolisen agerade. Det som har kommit fram och det som vi får berätta är bara en liten del, säger Mark Vadasz.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".