Foto: Henrik Montgomery/TT, Polisen, Privat
David Nazarov, son till imamen Obid Nazarov och bild på den misstänkte mannen. Foto: Henrik Montgomery/TT, Polisen, Privat

Regimkritiskt arbete misstänks ligga bakom mordförsöket

"Ett brott som förtjänar ett högt straff"
1:35 min

I Östersunds tingsrätt började idag rättegången mot den 37-årige man från Uzbekistan, som misstänks ha skjutit en imam i Strömsund i huvudet 2012. Imamen Obid Nazarov skadades svårt men överlevde.

Hans son David Nazarov är nöjd att rättegången nu kommit igång.

– Det känns bra att han kan ställas inför rätta och jag hoppas att det blir fällande dom. Men samtidigt måste man komma ihåg att han inte var ensam, jag är helt övertygad om att det var fler människor och grupper som gett uppdraget till honom, säger sonen.

Enligt David Nazarov så är det pappans regimkritiska arbete som var anledningen till att han utsattes för ett mordförsök i februari 2012.

Obid Nazarov, imam från Uzbekistan, hade då var politisk flykting sedan sex år tillbaka och levde i Sverige.

Den misstänkte 37-åringen blev internationellt efterlyst redan 2012 och överlämnades av Ryssland till Sverige i augusti i år.

Han nekar till brott och kommer att höras imorgon.

Åklagare Krister Petersson har arbetat med fallet sedan 2012 och har ett flertal gånger försökt få kontakt med de uzbekiska myndigheterna - men han har inte fått svar.

Förutom en gång, då svaret blev en fråga - vad han hade för laglig rätt att fråga efter kontouppgifter. Det berättar han i tingsrätten här i Östersund idag.

Det är bland annat oviljan att samarbete som tyder på att regimen i Uzbekistan är iblandade menar Krister Petersson.

Han menar också att den misstänkte 37-åringen alldeles för lätt fick utresetillstånd, något som annars är svårt i Uzbekistan.

Men frågan är hur det kommer att synas vid en eventuell fällande dom, då det endast är 37-åringen som står åtalad, ej någon stat.

– Jag kommer i alla fall i min slutplädering säga att det här är ett brott som förtjänar ett högt straff då det är en torped som på uppdrag av ett annat land som har genomfört det här. Det gör att straffvärdet blir högt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".