Anna Kinberg Batra. Foto: TT.
Anna Kinberg Batra. Foto: TT.

M kräver nya förhandlingar om migrationspolitiken

"Vi har ett regelverk som inte följs, det är helt oacceptabelt"
1:16 min

Överenskommelsen för en månad sedan mellan regeringen och oppositionen är inte tillräcklig för att lösa den allvarliga flyktingsituationen, menar Moderatledaren, Anna Kinberg Batra.

Anna Kinberg Batra vill bland annat ta bort det kommunala planmonopolet på byggen för att snabbt kunna bygga bostäder åt flyktingar som kommer.

– Vi har ett akut läge i till exempel Malmö där jag var häromdagen, där människor sover på golvet i mässhallar, eller till och med utomhus, när vintern kommer nu. Då är det inte rimligt att man har bygglovsprocesser som tar månader och det står i vägen för att snabbt få fram bostäder.

Kinberg Batra föreslår att det kommunala planmonopolet tillfälligt ska upphävas för att till exempel tält ska kunna resas utan långa bygglovsprocesser med överklaganden. Det är inte rimligt att flyktingar som kommer inte ska ha en sängplats säger hon.

När det gäller gränserna vill Moderaterna att Sverige hårt ska hävda Dublin-förordningen som säger att flyktingar ska söka asyl i det första EU-land dom kommer till. Detta fungerar inte nu i den stora flyktingströmmen in i EU men Anna Kinberg Batra vill att flyktingar som kommer från till exempel Danmark ska skickas tillbaka dit.

– Vi har ett regelverk i EU som det är ett antal länder som inte följer, och det är helt oacceptabelt. Men man kan inte lösa det genom att Sverige självt följer reglerna när andra inte gör det, säger hon.

Och då ska man alltså skicka tillbaka människor som man vet har kommit från Tyskland eller Danmark?

– Det är de närmaste länderna det handlar om naturligtvis eftersom de ligger närmast.

Regeringen kommer inom kort att bjuda in till nya samtal med oppositionen för att försöka nå blocköverskridande överenskommelser, det säger arbetsmarknadsminister Ylva Johanssons pressekreterare till Ekot.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".