Ulrika Hammarin, utredare Citypolisen. Foto: Karin Wettre/Sveriges Radio,
Ulrika Hammarin, utredare Citypolisen. Foto: Karin Wettre/Sveriges Radio.

Efterlyses: Snabbare utredning av sexualbrott mot barn

"Brotten riskerar att preskriberas"
2:29 min

Nu varnar polisens utredare för att polisens IT-forensiker inte hinner med när det gäller utredningen av sexualbrott mot barn, vilket kan leda till att vissa av brotten preskriberas.

– Resurser på IT-sidan, att tömma datorer, är oerhört dålig som det är just nu. Det är långa väntetider. De som arbetar där, jobbar oerhört bra och gör sitt bästa men ju mer vårt samhälle blir via dator och telefon, desto mer får de att göra, och fler och fler brott begås på nätet och det blir kö, de hinner inte med sitt arbete. Det blir förödande för de här brotten som får stå på kö och vänta, säger Ulrika Hammarin som är utredare vid Citypolisen i Stockholm.

Att utreda sexualbrott mot barn via nätet är omständigt och tar lång tid, en dator kan rymma 100 000 bilder som ska gås igenom. Det kan också vara lång väntan innan polisens IT-forensiker, alltså IT-världens motsvarighet till kriminaltekniker, hinner tömma barnens datorer på bevismaterial. Detta eftersom de mål som har häktade personer, alltid har förtur hos polisens IT-avdelning, säger Ulrika Hammarin.

– Eftersom de här brotten har så lågt straffvärde så hamnar de längst ner i kön när man ska tömma datorer. Så det tar väldigt lång tid. Men frikopplade man några IT-forensiker som tömde datorer så skulle man få bättre snurr på de här ärendena. För nackdelen är ju att de här mindre ärendena de preskriberas ju.

Utredare Ulrika Hammarin talar om frustrationen som hon som utredare kan känna då sexualbrotten mot barn via nätet ständigt blir nedprioriterade och får läggas åt sidan.

– Det är inte så att polisen struntar i ärendena, alla utreder efter bästa förmåga, men det blir inte bra när de ligger på olika ställen, och vi inte har tid och de prioriteras ner hela tiden. Vi skulle kunna göra det här så mycket bättre inom polisen.

Varför är det viktigt att de här ärendena utreds snabbt?

– Framför allt att det gäller barn, det vet vi innan, barn ska prioriteras. De ska utredas snabbt.

– Det här kan få oerhörda konsekvenser, titta på ärendet i Kumla med 13-åriga flickan som tog livet av sig. Om vi inte får stopp på personen som gör det här så kommer de inte sluta. De är ofta ganska framgångsrika. Gäller att man snabbt får ett avslut, stoppa mannen i alla fall. Eller kvinnan. Och för barnens skull, för deras måendes skull. Och att man verkligen kan lägga tid på de här så att de utreds som de förtjänar, säger Ulrika Hammarin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".