Sömmerskan Habiba säger att hon blivit rädd för att gå och handla på stormarknader. Foto: Fanny Härgestam/Sveriges Radio
Sömmerskan Habiba säger att hon blivit rädd för att gå och handla på stormarknader. Foto: Fanny Härgestam/Sveriges Radio

Jihadistgrupp tar på sig mordet på 16-åring i Tunisien

Sömmerskan Habiba: "Jag är rädd och undviker vissa platser"
1:44 min

I Tunisien har en jihadistgrupp som stödjer Islamiska staten tagit på dig mordet på en pojke i regionen Sidi Bouzid förra fredagen, genom en video som postats på internet. Pojken halshöggs i ett bergsområde. Händelsen har väckt både ilska och rädsla i Tunisien.

– Jag är rädd nu, vi undviker numera vissa platser, som stormarknaden Carrefour och köpcentrat Palmarion säger sömmerskan Habiba.

Hon sitter och gör kuddfordral bakom symaskinen i ateljén strax utanför Tunis, i medelklassförorten Cité Ettabek. Habiba syftar på terrorgruppen Islamiska Staten och mordet på den sextonåriga pojken Mabrouk Sultani.

Det var förra fredagen, samma dag som attentaten i Paris, som Sultani hittades halshuggen i ett bergsområde i centralregionen Sidi Bouzid och igår postades på internet en video som visade avrättningen.

Gruppen som uttalar sig i videon kallar sig Jund al-Khilafah, ungefär Kalifatets Soldater, och sympatiserar med terrorgruppen IS. De anklagar Sultani för att ha informerat tunisiska säkerhetsstyrkor om gruppen.

Händelsen har rört upp både ilska och rädsla här i Tunisien. Terrordåd är inte något nytt här i inlandsregionerna men hittills har dåden riktats sig mot säkerhetstyrkorna, inte lokalbefolkningen.

Också småbarnsmamman Wafaa som är ute och går med sin dotter är rädd för att jihadistgrupperna nu vinner mark.

– De vill ta över områden och jaga bort befolkningen. Jag lider med befolkningen i Sidi Bouzid och med Sultanis familj, säger Wafaa.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".