Stängd tunnelbanenedgång. Pansarvagn utanför det gamla börshuset i Bryssel. Soldat på shoppinggata i Bryssel.
Tunnelbana står still och många kaféer och kiosker är stängda i dag. Foto: TT. Montage: Sveriges Radio.

En gripen misstänks för terrorism

En av de 16 personer som greps i Belgien i går misstänks ha koppling till terrordåden i Paris. Mannen ska ha varit aktiv i en terroristgrupp, enligt den belgiska åklagaren.

En av de senast gripna i Belgien misstänks formellt för terrorism och medlemskap i terrorgrupp. De andra 15 som greps i gårdagens tillslag har släppts fria igen.

Bryssels skolor och tunnelbana väntas öppna igen på onsdag, men risken för terrordåd ligger kvar på den högsta nivån enligt den belgiska premiärministern.

Inom ett dygn har 21 personer gripits i ett stort antal tillslag runt om i Belgien, främst i Bryssel, men också i Charleroi i söder och Liège i öst.

En av dem misstänks formellt för terrorism och medlemskap i terrorgrupp, kopplat till attentaten i Paris den 13 november, meddelades i ett uttalande från åklagarna på måndagskvällen. Av de övriga har 17 släppts, medan inga beslut ännu tagits rörande tre som togs in på måndagsmorgonen.

Den främst efterspanade, 26-årige Salah Abdeslam, är dock fortfarande på fri fot. Uppgifter i söndags kväll om att han kan ha setts i en bil i Liège-trakten, på väg mot Tyskland, avfärdades formellt under måndagen.

Belgiens regering behåller tills vidare den höga hotnivån: maxläget 4 i Bryssel, läge 3 i resten av landet.

– Det betyder att hotet är allvarligt och omedelbart. Det är samma som i går, sade premiärminister Charles Michel på en presskonferens på måndagskvällen.

Samtidigt meddelade att han skolor och tunnelbana håller fortsatt stängt under tisdagen. Först på onsdag ges tillstånd till att öppna igen.

– Vi vill steg för steg återvända till en normal situation. Vi vill tacka hela befolkningen för deras lugn och förståelse, sade Michel.

Utbildningsminister Joëlle Milquet har för sin del redan gett instruktioner till hur skolorna ska anpassa sig till det nya terrorläget. Bland annat ska varje skola utse en särskilt ansvarig med kontroll över in- och utpasseringen när skolorna börjar och slutar varje dag. Dessutom ska "säkra rum" väljas ut, dit elever och personal kan ta sig vid behov.

I Bryssels centrum råder för en gångs skull ingen trängsel alls vid sevärdheter som Grand-Place - det stora torget framför Bryssels gamla rådhus.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".