Pfizers kvartalsrapport visade sjunkande försäljning. Foto: Mark Lennihan/TT
Förra veckan bjöd det amerikanska läkemedelsbolaget Pfizer cirka 700 miljarder kronor för Astra Zeneca som tackade nej till budet. Foto: Mark Lennihan/TT

Största affären någonsin inom läkemedelsbranschen

1:57 min

Den hittills största affären inom läkemedelsbranschen offentliggjordes i dag. Det är amerikanska Pfizer som köper Irlandsbaserade Allergan för omkring 1.400 miljarder.

Enligt Johan Unnerus som analyserar läkemedelsbolag på Swedbank så är det ganska klart varför Pfizer vill genomföra det här köpet.

– Pfizer har ju alldeles tydligt letat efter ett sätt att flytta till Europa skattemässigt så att säga och och slippa den höga bolagsskatten i USA. Vi kommer ju ihåg att man uppvaktade Astra Zeneca under en längre process förra året.

Men med svenskbrittiska Astra Zeneca blev det ingen affär efter hårt motstånd från Astra Zenecas ledning. Men nu satsar alltså Pfizer istället 1.400 miljarder kronor för att köpa Allergan som också huvudsakligen är ett amerikanskt bolag men som har sin juridiska hemvist i Dublin och drar nytta av den låga bolagsskatten på Irland.

På papperet så blir det nu så att det är Allergan som köper Pfizer, ett så kallat omvänt uppköp som naturligtvis är kontroversiellt eftersom det handlar om att komma undan skatt. Och Johan Unnerus tror att Pfizers intresse för Astrazeneca nu har svalnat, åtminstone tills vidare.

– Ja, det får man ju förmoda, inom överskådlig tid. I varje fall två till tre år. Sen får man se vad som händer, säger han. 

Pfizer kommer nu tillsammans med Allergan, som för övrigt är mest känt för sin tillverkning av Botox, att bli ett av världens absolut största läkemedelsbolag.

På det sättet går den här affären lite grann mot den rådande trenden inom läkemedelsbranschen, att inte skapa stora spretiga bolag utan istället specialisera sig på mindre områden inom läkemedelsbranschen. Och det har lett till att bolagen de senaste åren har fått fram betydligt fler nya produkter.

– Man får ju mycket bättre utväxling på sin forskning och utveckling. Dessutom är det så att man får väldigt starka nischer. Här går ju Pfizer lite tvärt emot och det tycker jag är anmärkningsvärt, säger Johan Unnerus.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista