Boliden. Foto: Cliff Karlsson/ TT
Foto: Cliff Karlsson/ TT

Frisläppte 22-åringens kompis oroad för sin vän

2:13 min

I söndags släpptes den 22-årige man som under uppmärksammade former greps i Boliden misstänkt för förberedelser till terrorbrott. Hemma i Boliden finns kompisen Mohammed som hade kontakt med honom direkt efter frisläppandet på söndagskvällen.

Enligt Mohammed är den nu frisläppte 22-åringen varken arg eller bitter på det svenska samhället eller polisen. Tvärt om säger han sig ha blivit väl behandlad.

– Här har vi ett fritt liv, vi har demokrati, vi har bra poliser de är duktiga, de tar bra hand om mig. De ställer många frågor, men vi är snart klara, berättar 22-åringen för Mohammed på söndagskvällen.

Det här är andra gången jag träffar Mohammed. Första gången var torsdagkväll förra vecka, även då i Boliden. Då var gruvsamhället belamrat av journalister och poliser. Då sa Mohammed till mig att han vet att 22-åringen är oskyldig.

– Han försökte anpassa sig till samhället, han gick till badhus, han gick till affär och handlade försökte ta kontakt med svenskar, dessutom bad han och läste koranen bara en gång i veckan, han har inte den bakgrund som man antar att en terrorist har, säger Mohammed.

Senast vännerna i Boliden hade kontakt med 22-åringen var i söndags. Men efter det har han inte lyckats nå honom vilket oroar Mohammed.

– Jag har provat ringa honom flera gånger, jag får ingen kontakt, mobilen är stängd vi vet inte varför, säger Mohammed.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista