En man med vinterjacka.
Migrationsverket hanterar just nu 29 000 ansökningar om "särskilt bidrag" som de allra flesta rör vinterkläder. Foto: AJ Reynolds/AP

Akut brist på vinterjackor

"Sverige är kallt, vi behöver jackor"
1:32 min

Vintern har dragit in över landet men det finns idag inget enkelt sätt att förse de tusentals flyktingar som kommit den senaste tiden med vinterkläder.

Enligt lagen måste varje persons behov av vinterkläder prövas efter en ansökan gjorts. Men Migrationsverket tittar nu på om man kan snabba på processen berättar Cecilia Borin, kvalitetschef på Migrationsverket.

– Nu ser vi att vi har ett behov av att hitta bättre lösningar och då skulle det vara att köpa in större partier och ha på lager, säger hon. 

Idag får den som söker asyl en ersättning på drygt 70 kronor per dag. Eller 24 om man bor på boende där mat serveras. Det ska räcka till bland annat kläder, sjukvård och hygienartiklar.

För att få några hundringar extra till en vinterjacka måste man ansöka om särskilt bidrag och Migrationsverket måste då pröva behovet av en jacka. I oktober var handläggningstiden två veckor men den kan bli längre för just nu har myndigheten 29 000 ansökningar om särskilt bidrag att hantera.

I ett snötäckt Malmö befinner sig Shaek Sarawi från Afghanistan som har på sig något som ser ut som fodrad huvtröja.

– Sverige är kallt, vi behöver jackor, säger Shaek Sarawi.

Migrationsverket tittar nu på möjligheten att köpa in ett större parti jackor för att underlätta handläggningen av ansökningar men för att i den akuta situationen frångå principen om individuell prövning krävs ett politiskt beslut.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".