En yazidisk man som snart ska fly mot Europa hämtar heligt vatten och får välsignelser inför resan i Lalish. Foto: Katja Magnusson/Sveriges Radio
1 av 5
En yazidisk man som snart ska fly mot Europa hämtar heligt vatten och får välsignelser inför resan i Lalish. Foto: Katja Magnusson/Sveriges Radio.
Lalish. Foto: Katja Magnusson/Sveriges Radio
2 av 5
Lalish är ett religiöst centrum för yazidier. Foto: Katja Magnusson/Sveriges Radio.
Lalish yazidiernas heligaste plats. Foto: Katja Magnusson/Sveriges Radio.
3 av 5
Lalish är yazidiernas heligaste plats. Foto: Katja Magnusson/Sveriges Radio.
Shejk Mirza Derwish Mirza. Foto: Katja Magnusson/Sveriges Radio
4 av 5
Shejk Mirza Derwish Mirza välsignar yazidier som vill fly. Foto: Katja Magnusson/Sveriges Radio.
Yazidisk pojke i Lalish. Foto: Katja Magnusson/Sveriges Radio.
5 av 5
Yazidisk pojke i Lalish. Hans familj besökte templet för att få välsignelser före flykten. Foto: Katja Magnusson/Sveriges Radio.se.

Yazidier vill välsignas inför osäker resa

2:08 min

Få yazidier vågar återvända till staden Sinjar och de yazidiska byar i irakiska Kurdistan som nyligen befriats från terroristgruppen IS kontroll. Många yazidier befarar nya massmord och attacker och försöker därför fly utomlands.

Sveriges Radios korrespondent var med när två unga män fick välsignelser inför resan i yazidiernas tempel i irakiska Kurdistan.

Marwan och Salah doppar händerna i heligt vatten i Lalish, medan shejken läser en välsignelse och önskar dem en säker resa. Det här är den heligaste platsen på jorden för den lilla yazidiska minoriten.

Konstnären Marwan och sjuksköterskan Salah planerar att fly från irakiska Kurdistan mot Europa, de är närmare 100 yazidier som kommer att försöka ta smuggelbåtar från Turkiet till Grekland.

– Även om Sinjar befriats så kan inte vi återvända dit, säger Salah. De har dödat oss på grund av vår identitet, bara för att vi är yazidier, de vill inte att några yazidier finns kvar.

Förra sommaren blev Sinjarberget en symbol för den yazidiska minoritetens plåga, terroristgruppen IS tog flera tusen kvinnor som slavar och dödade män, kvinnor och barn. IS ser yazidierna som otrogna. Konstnären Marwan hade gjort en staty i sin by av en påfågel som är helig för yazidierna. När IS kom högg de av fågelns huvud.

– Om de gör så med statyerna, tänk dig då vad de kan göra med människor säger Marwan.

Yazidierna har attackerats upprepade gånger, år 2007 dödades flera hundra yazidier i ett av de värsta bombdåden i Irak, anhängare till al-Qaida tros ha utfört attackerna. Flera av de som nu vill fly säger att de inte litar på att de styrande i landet ska kunna skydda dem.

FN har uppgett att det yazidierna utsattes för på Sinjarberget kan vara försök till folkmord. Shejken Mirza Derwish Mirza möter många yazidier som är på väg mot Europa.

– De säger att de är rädda för ytterligare ett folkmord. Det finns ingen stabilitet och de känner sig inte trygga. Här finns ingen framtid, säger han.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista