MIgranter/flyktingr vid gränsen mellan Tyskland och Österrike. Foto: Kerstin Joensson/TT.
Flyktingströmmen till Tyskland fortsätter. Foto: Kerstin Joensson/TT.

Flyktingar avstår Sverige - stannar i Tyskland

1:54 min

Sedan gränskontrollerna infördes i Sverige har många flyktingar ändrat sina planer och stannar i Tyskland. I Rostock har flera härbärgen stängt och på färjorna åker bara enstaka flyktingar med. Men i Berlin har nya nödhärbärgen öppnat med kort varsel för den ökade tillströmningen där.

– Tidigare ville de flesta flyktingarna i första hand till Sverige men nu stannar de i Tyskland, säger Ammar AlSalim.

Också han var på väg till Sverige, där han har anhöriga. Men när han hörde att det hade blivit svårare att komma dit, bestämde sig för att stanna kvar i Tyskland.

- Vi förstår att Sverige är ett litet land och inte kan ta emot fler flyktingar, säger Ammar AlSalim.

Han är läkare från Damaskus, där han har kvar sin fru och sju månader gamla dotter. Nu bor han tillfälligt i en idrottshall som förra veckan med bara några timmars varsel togs i anspråk för att härbärgera de allt fler flyktingar som blir kvar i Tyskland. 300 sängar står i täta rader och den gångna natten var de flesta upptagna.

Längs Östersjökusten är det betydligt lugnare. Många flyktingar har blivit avskräckta från den rutten sedan Sverige införde gränskontroller. I Rostock har de flesta härbärgena stängt. De få flyktingar som vill ta färjan till Sverige åker direkt till färjeterminalen. I Lübeck är det likadant och nu också i Flensburg, på gränsen mellan Tyskland och Danmark.

Efter att gränskontrollerna infördes försökte många ta tåget till Sverige via Danmark. Men sedan också den danska polisen började kontrollera och stoppa personer som saknade id-handlingar har antalet flyktingar snabbt sjunkit från några tusen till några tiotal, berättar Pia Knief vid en hjälporganisation i Flensburg.

– För tillfället är det bara 20-30 personer här i Flensburg, säger Pia Knief. Informationen har snabbt spridit sig bland flykingarna att det också är svårare att komma till Sverige över Danmark.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista