Mauricio Macri under presskonferensen igår. Foto: Ricardo Mazalan/AP.
Mauricio Macri under presskonferensen igår. Foto: Ricardo Mazalan/AP.

Argentinas nya president lovar ekonomisk omstart

1:49 min

I Argentina höll den nyvalde presidenten, den konservative Mauricio Macri, sin första presskonferens igår. Och han lovade att "omstarta" Argentinas ekonomi och genomföra omfattande förändringar.

– Jag vill regera för alla argentinare, inte bara de som röstat på mig, vi måste sluta fokusera på skillnaderna och börja tänka på det som förenar oss, sa Mauricio Macri när han igår höll sin första presskonferens efter att ha valts till Argentinas nya president, med lite drygt hälften av rösterna.

Macri tillträder inte förrän den 10 december, men utlovade redan igår omfattande förändringar av ekonomin.

– Jag vill rätta till dom felaktigheter som begåtts de senaste åren. Valutan måste släppas fri, utan restriktioner. Centralbanken måste göras oberoende. Och vi måste få tag i trovärdig information om ekonomin, sa Macri.

Ett stort problem de senaste åren i Argentina har varit just bristen på information om till exempel inflationstakten, som enligt oppositionen ligger på runt 25 %, men som nuvarande president Cristina Fernandez de Kirchner hävdar är betydligt lägre. Macri ville dock inte ge några svar på hur han kommer göra med välfärdssystemet, om det behålls intakt med de bidrag som införts under åren med Kirchner.

I Argentinas grannland Brasilien har man reagerat positivt till maktskiftet. Den brasilianska handelsministern säger att valet av Macri är som ljuv musik för brasilianska öron. Brasilien är Argentinas viktigaste handelspartner men relationen har de senaste åren försämrats, mycket på grund av bråk om importtullar och andra handelsrestriktioner. Macri har meddelat att hans första resa utomlands går till just Brasilien.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista