Försvarsexpert: IS tillbakapressat av västliga alliansen

"IS har stärkt sig som regional och global organisation"
12 min

Den senaste tiden har IS förlorat mark till sina fiender i Irak och Syrie och IS har riktat in sig på terrordåd. IS är tillbakapressade av de västliga attackerna, menar försvarsexperten John Rydqvist.

Ekots Mellanöstern-korrespondent Katja Magnusson har besökt den kurdiska staden Sinjar i Irak där IS drivits bort. Hon beskriver en stad i ruiner. Men människor hon talar med på plats tror ändå inte att det räcker med militära insatser för att bekämpa IS.

– Folk menar att man framförallt måste bekämpa deras ideologi, deras tankar, och där har man ännu inte någon effektiv bekämpning, säger Katja Magnusson i P1 Morgon.

Charlie Sulocki, doktorand på Försvarshögskolan, ser flera tecken på att IS militära framgångar är begränsade.

– De har aldrig lyckats besegra Peshmerga-gerillan och kunnat hålla terrängen efteråt. De har tagit amerikanska vapen men de har aldrig lyckats använda dem i striderna, säger Charlie Sulocki.

Däremot ska man inte se attentaten i Paris som ett svaghetstecken för IS, utan de kan vara ett anpassningsstrategi och ett tecken på att IS har förmåga till flexibilitet.

John Rydqvist, forskare vid FOI, menar att IS är tillbakapressade av den västliga alliansen. Inte minst har Rysslands närvaro förändrat dynamiken i regionen menar han. Nu slår västalliansen till mot oljemål. Frankrikes president Francois Hollande har förklarar IS krig.

– Det kommer att skruva åt tummarna kring IS finansiella möjligheter. Men oljan är inte deras primära inkomstkälla. I slutänden handlar det om hur goda underrättelser man har. Var finns  ledarna, vet man det? Var finns nyckelorganisationer som finansdepartement? Det är inte helt solklart att man har så mycket underrättelser, säger John Rydqvist.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".