Johan Nilsson / TT
En barack i Skåne som var ämnad Nämnden för ensamkommande flyktingbarn brann i oktober. Johan Nilsson / TT

Fler ordningsvakter till flyktingboenden

Polisen: "Vi har inga möjligheter att själva täcka behovet"
1:49 min

Det ökade behovet av bevakning vid bland annat flyktingboenden i landet gör att det nu ska bli möjligt för privata företag att utbilda ordningsvakter. Polisen inte har kapacitet att själv utbilda så många ordningsvakter som efterfrågas.

– Det fanns inga möjligheter för oss att göra bedömningen att vi skulle behöva utbilda så många ordningsvakter som Migrationsverket nu har behov av, säger Lars Sjöberg, verksamhetschef på polisens rättsavdelning.

Det är bland annat den senaste tidens anlagda bränder och hot mot flyktingboenden som gör att Migrationsverket har behov av både fler väktare och ordningsvakter. Säkerhetspolisens höjning av terrorhotnivån gör också att det behövs mer bevakning på allmänna platser, som till exempel stora järnvägsstationer.

Bevakningsbranschens yrkes- och arbetsmiljönämnd (Bya) ansvarar sedan tidigare för utbildningen av väktare. Just nu utbildar de 500 väktare för att täcka det stora behovet, berättar Björn Ericsson på branschorganisationen Almega Säkerhetsföretagen. Han säger att dagens väktare och ordningsvakter har en ansträngd arbetssituation.

– De jobbar mycket övertid, säger Björn Ericsson.

Hittills har polisen haft monopol på att utbilda ordningsvakter, men nu har Polismyndigheten alltså beslutat att tre privata företag får starta kurser. Grundutbildningen till ordningsvakt är två veckor, eller en vecka för den som redan jobbar som väktare eller skyddsvakt. Efter utbildningen ska den blivande ordningsvakten sedan genomgå ett test hos polisen.

– Kalla det en form av uppkörning där vi prövar eleven både praktiskt och teoretiskt för att se att han eller hon upplever de krav vi ställer, säger Lars Sjöberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".