Jihadister tros ligga bakom explosion i norra Sinai

2:55 min

Minst fyra personer dödades i morse när en bomb exploderade utanför ett hotell i norra Sinai.

Ingen har tagit på sig dådet, men misstankarna faller på Islamiska staten, IS, i norra Sinai.

Målet för bomben som exploderade i morse förefaller sig ha varit en egyptisk domare.

IS i norra Syrien, samma grupp som tagit på sig skulden för läskedrycksbomben ombord på det ryska planet som störtade över Sinai, misstänks för dådet.

Trots att egyptiska säkerhetsstyrkor bedrivit ett brutalt krig mot Sinais jihadister, ser de inte ut att försvagas.

– Att den egyptiska staten har misslyckats, råder det ingen tvekan om säger Mostafa Hashem, egyptisk journalist som skrivit en lång rapport för Carnegie institutet om jihadismen på Sinai. Misslyckandet är både militärt och ideologiskt, ingen lyckas utmana IS intellektuellt. Fler och fler unga islamister som tidigare trodde på parlamentariska val, vänder sig nu emot de äldre inom Muslimska brödraskapet och ansluter sig till våldsam jihadism, säger Mostafa Hashem.

För ett år sedan anslöt sig jihadisterna på norra Sinai formellt till den islamiska staten. Sedan dess har attackerna mot egyptiska säkerhetsstyrkor trappats upp dramatiskt med dödliga incidenter nästan dagligen.

I juli i år genomförde IS i Sinai en massiv och koordinerad attack som beskrivs som den mest våldsamma på många år. Minst 15 säkerhetsmål ska ha attackerats samtidigt. Strider pågick i 20 timmar. Egyptisk militär svarade med flygbombningar från F-16-plan, men jihadisterna använde avancerade luftvärnsrobotar och ska enligt uppgift ha lyckats jaga bort regeringsstyrkornas apache-helikoptrar.

Dessa strider rapporteras sporadiskt i pressen. Journalister har inte tillträde till norra Sinai, utan är beroende dels av statliga kommunikéer och jihadisternas egna videofilmer, som den här, när man sköt ner en apachehelikopter.

Trots ett militärt överläge har Egyptens regeringsstyrkor under de senaste två åren misslyckats med att besegra jihadisterna. En viktig förklaring är att det brutala kriget har alienerat lokalbefolkningen, vars hem har bombats till grushögar eller helt enkelt utrymts.

Säkerhetsstyrkorna har skapat en buffertzoon och tvångsdeporterat 26 000 människor. Över 11 000 har gripits och 3 000 dödats de senaste tre åren. Norra Sinai har länge varit ett av Egyptens mest förbisedda områden. Medan turismen tidigare blomstrade i Sharm el Sheikh på södra Sinai, lämnades norra Sinai åt sitt öde utan projekt och arbetstillfälle.

I brist på andra inkomstkällor, ägnade sig lokalbefolkningen under många år åt mycket lönsam tunnelsmuggling till Gaza. Idag är alla tunnlar förstörda.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista