Foto: TT
Foto: TT

Brant utförsbacke för norsk olja

Ras i miljardklassen under hösten
1:33 min

Nedgången för Norges olje- och gasindustri är större än tidigare beräknat, enligt nya siffror från Norges statistiska centralbyrå. Samtidigt tvingas oljeriggbolaget Seadrill till nedskrivningar i mångmiljardklassen. 

Hösten har bjudit på ett riktigt ras när det gäller lusten att satsa pengar på att leta efter ny olja utanför norska kusten.

I augusti i år räknade Norges statistiska centralbyrå med att oljebolagen nästa år skulle investera drygt 33 miljarder norska kronor i olika sökprojekt. I dag skriver man ner den investeringsprognosen med 35 procent.

För hela den norska petroleumbranschen räknar statistikbyrån nu med investeringar på drygt 170 miljarder norska kronor under nästa år.

Oljepriset har mer än halverats sedan sommaren 2014. 

Våren samma år inleddes en inbromsning för Norges olje- och gasnäring. Sedan dess har närmare 27 000 personer förlorat sina jobb i branschen, enligt de senaste beräkningarna från DNB Markets.

Branschorganisationen Norsk Olje og Gass kom i förra veckan med en konjunkturrapport som tyder på att den branta nedgången lär fortsätta ungefär två år till innan det vänder.

Det låga oljepriset svider rejält även för enskilda företag.

Bolaget Seadrill måste nu skriva ner värdet på sina tillgångar med 1,8 miljarder dollar, motsvarande närmare 16 miljarder svenska kronor.

Seadrill, som hyr ut bland annat oljeriggar, startades av den norskfödde affärsmannen John Fredriksen som fortsatt är styrelseordförande. Bolaget har runt 9 000 anställda runt om i världen.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".