Bildmontage Mari Heidenborg och lagbok
1 av 2
Bildmontage Mari Heidenborg och lagbok. Foto: Jessica Gow, Claudio Bresciani / TT
En anonym profil frågar om en användare har webcam med en smiley.
2 av 2
Åklagare hoppas att en våldtäktsrubricering i det här fallet kan ge liknande ärenden ökad prioritet. Foto: Marcus Eriksson, SR

Förslag till nya lagar för sexualbrott mot barn väntar

2:21 min

Om ett år ska ett förslag om nya lagar för sexualbrott presenteras.

En kommitté kommer att titta på hur polis och åklagare utreder sexuella övergrepp som har skett på nätet.

Under de senaste dagarna har Ekot rapporterat om hur sexualbrotten mot barn på nätet ökat i omfattning och att allt yngre barn utsätts.

Mari Heidenborg är lagman vid Solna tingsrätt  och ordförande för 2014 års sexualbrottskommité.

– Det är viktigt eftersom det är en brottstyp som har ökat väldigt mycket. Med hänsyn till att många människor använder sig av internet och är ute på olika sajter. Vi har flera fall där unga, företrädelsevis flickor har utsatts för hot och har förmåtts posera och begå övergrepp på sig själva som sedan har filmats direkt framför datorn, säger Mari Heidenborg.

Kommittén kommer att göra en översyn av hela lagstiftningen vad gäller alla sexualbrotten och kommittén ska vara klar i oktober nästa år med förslagen.

– Vi tittar på om det straffrättsliga skyddet är tillräckligt för den här typen av sexuella övergrepp på nätet. En annan uppgift vi har är att granska de rättsvårdande myndigheternas arbete med sexualbrott generellt. Där ingår de här ärendena. Vi tittar på hur de hanteras av polis, åklagare och domstol, säger Mari Heidenborg.

Kommittén har samlat poliser och åklagare som har varit inblandade i rättegångar som rört sexuella övergrepp som sker via nätet. De har tagit upp särskilda problem som finns i rättsprocessen. Även den tekniska utvecklingen kan innebära svårigheter för rättsväsendet, menar kommitténs ordförande Mari Heidenborg.

– Den lagstiftning som vi har i dag hänger inte med den tekniska utvecklingen. Ett tydligt exempel är molntjänster. Förr sparade man sin information på sin hårddisk och när polisen gjorde sin husrannsakan tog de datorn och gick igenom informationen från hårddisken. Nu finns informationen i stället på olika molntjänster, och vår lagstiftning tillåter inte att man tar del av de molntjänsterna. Den informationen kommer vi inte åt.

Vad ska man göra åt det?

– Där måste man se över lagstiftningen. Huruvida det ligger i vårt uppdrag är nog tveksamt. Det är ett problem som vi har fått påtalat för oss. Det ligger käppar i hjulet för polisens arbete att kunna spåra de här gärningsmännen för att få fram tillräcklig information och för att det ska leda till åtal och fällande dom.

Brott som rör sexuella övergrepp över nätet är komplicerade utredningar och ställer krav på hög kunskap både vad gäller de svårutredda sexualbrotten och IT-kompetens.

I dag utreds vissa av dessa brott på lokalpolisnivå som saknar erfarenhet av den här typen av mål. Det har lett fram till en diskussion om huruvida dessa brott borde samlas centralt och utredas av poliser med specialistkompetens.

– Jag kan inte uttala mig om behoven av en nationell enhet. Men det är viktigt att veta var de här ärendena ska hanteras och därmed hamnar hos de utredarna som har tillräcklig kompetens, säger Mari Heidenborg.

Mari Heidenborg hoppas att 2014 års sexualbrottskommittés arbete ska leda till att rättsväsendet ska vara rustat för att ta sig an dessa svåra ärenden.

– De ärenden vi har arbetat med visar att det är ett stort problem. Barnen är väldigt utsatta, väldigt skamfyllda. Det är viktigt att det finns bra vägar att anmäla och bra sätt inom rättsväsendet att ta hand om dessa ärenden.

Kommitténs arbete ska vara klart i oktober nästa år.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista