Sveriges Radios korrespondenterer Maria Persson Löfgeren och Katja Magnusson om det nedskjutna planet. Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio, AP
Sveriges Radios korrespondenterer Maria Persson Löfgeren och Katja Magnusson om det nedskjutna planet. Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio, AP

Oklart hur nedskjutningen påverkar regionen

Turkiet har varnat Ryssland att utföra attacker
3:39 min

Nedskjutningen av det ryska planet vid Turkiets gräns har lett till starka reaktioner både i regionen och i Ryssland.

Ekots korrespondenter Katja Magnusson, som befinner sig i de kurdiska delarna av Irak, och Maria Persson Löfgren, på plats i Moskva, rapporterar om de möjliga effekterna av nedskjutningarna.

– Det är lite motstridiga uppgifter mellan huvudaktörerna Turkiet och Ryssland. Turkiet säger att man har skjutit ner ett ryskt stridsflygplan, att det kom in på turkiskt luftrum och Turkiet påstår att man har varnat det här planet tio gånger på fem minuter, säger Katja Magnusson.

– Ryssland säger att planet aldrig passerade in på turkiskt luftrum och det har också kommit från ryska källor att det kan vara nedskjutet från marken.

Videofilmer visar hur planet störtar i de nordvästra delarna av Syrien, när den turkiska gränsen.

– Turkiet har tidigare varnat för att om plan kommer ner på turkiskt luftrum så kommer man att skjuta ner dem. Det här kommer också efter att Turkiet varnat Ryssland att utföra attacker på turkmenska byar och turkmenska rebellgrupper i just det här området.

Vad kan den här nedskjutningen innebära för situationen i regionen?

– Det har ju potential att bli väldigt explosivt. Om uppgifterna stämmer så är det första gången sedan 1950-talet som en Natomedlem har skjutit ner ett ryskt stridsflygplan. Många har ju befarat att det ska bli incidenter över Syriens luftrum, när så många nationer flyger där.

– Man har varit orolig för att sådana här saker ska hända. Sedan får vi väl se hur de olika aktörerna agerar och se vilka konsekvenser det blir.

I Moskva är dock fokus ett annat, berättar Maria Persson Löfgren.

– Här fokuserar man framförallt på de två piloterna, att man söker efter dem. Men de där helikoptrarna som visas om och om igen vid några oidentifierbara berg kan ju faktiskt vara filmade var som helst, säger hon.

– Sedan fokuserar man mycket på att det är väst som har försett rebeller med vapen och mindre på de här påståendena att Turkiet säger sig ha skjutit ner det här planet. Istället säger man att planet inte varit över turkiskt luftrum och att det ska ha skjutits ner från marken. Man antyder alltså mer eller mindre att det inte är Turkiet. På något sätt försöker man tona ner den här uppskruvade situationen.

Det här som Katja Magnusson var inne på, att Turkiet är ett Natoland som då skjuter ner ett ryskt plan. Finns det några reaktioner i Ryssland på det?

– Just nu, om man följer den ryska tevens rapportering som ju är en del av den officiella bilden, så är det nog ändå så att man mer vill visa att det här är en situation där man vill visa att Ryssland råkat illa ut för att väst inte vet vad de håller på med, nämligen att se till att vapen kommer in i Syrien lite hur som helst.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".