Inuiter i Kanadas Arktis
Foto: AP

Sheila Watt Cloutier får pris för miljö- och folkrättskamp i Arktis

"Ironiskt att utvinna olja och gas"
2:07 min

Sheila Watt Cloutier är en av årets pristagare till Right Livelihoodpriset.

Bakom sig har hon ett livslångt arbete med att värna miljön och om inuiternas rättigheter i Arktis.

Sheila Watt Cloutier är inuk (singular för inuit) från norra Kanada. Right Livelihoodpriset kallas ibland för ett alternativt Nobelpris.

Sheila Watt Cloutier får det för sitt livslånga arbete med att värna om inuiternas rättigheter i Arktis. Inuiternas kultur är akut hotad av klimatförändringarna när isen smälter.

Ekots korrespondent har träffat henne i Montréal i Kanada.

– Jag ser inte priset som att det är jag som person som får erkänsla, utan mer som ett konstaterande att världen förstår betydelsen av miljöförstöringen i Arktis, säger Sheila Watt Cloutier.

Hon menar att det krävs samarbete för att göra någonting åt den.

– Ju mer människor känner till om utmaningarna för oss i Arktis desto större möjligheter har de att göra egna val som kan påverka miljön.

Sheila Watt Cloutier berättar om inuiters svårighet att jaga och försörja sig när isen inte längre bär, om vattendrag som dräneras när permafrosten försvinner så fisken inte kan leka och om skadedjur som inte funnits tidigare i Arktis.

Issmältningens nya möjligheter till försörjning, att borra efter olja till exempel, är inte någon bra lösning tycker hon.

– Det vore ironiskt om vi skulle ägna oss åt att utvinna olja och gas när det är utsläppen från den typen av industri som bidrar till att försämra vår atmosfär.

Sheila Watt Cloutier tillhör Kanadas ursprungsbefolkning. Hon har som barn varit med om och utsatts för särbehandling och förtryck från myndigheterna.

Med den bakgrunden har hon valt att svara på den genom att kämpa för inuiternas rättigheter.

– Jag behöver inte låta mig nedslås. Jag kan arbeta för bättre förutsättningar för mitt folk.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".