Anna Kinberg Batra. Foto: TT.
Anna Kinberg Batra. Foto: TT.

Flera kritiska röster efter regeringens migrationsbesked

"Man måste vara beredd att göra mer"
1:53 min

Reaktionerna var många och kritiken hård efter att statsminister Stefan Löfven och vice statsminister Åsa Romson i dag presenterade hårdare asylregler.

Från vänster var besvikelsen påtaglig - från höger höjdes röster om att mer borde göras.

– Nu måste man också vara beredd att införa vårt förslag om att de som kommer till gränsen och har sökt asyl i ett annat EU-land också snarast återvänder dit, säger Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra.

Den svenska utlänningslagen anpassas efter EU:s miniminivå, i princip samtliga asylsökande beviljas endast tillfälliga uppehållstillstånd och ID-kontroller införs på bussar och tåg.

Regeringens besked i migrationsfrågan var en rad skärpta regler - och reaktionerna lät inte vänta på sig.

– De här förslagen är helt oacceptabla. Det är att gå väldigt långt mot dem som har det värst i vårt samhälle i dag - flyktingarna. Det är obegripligt, säger Lorenz Tovatt, språkrör för Grön Ungdom.

Han fick medhåll från såväl frivilligorganisationer som Vänsterpartiet.

– Barn blir levande pjäser i ett politisk strid, där andra EU-stater inte tar sitt ansvar, säger Ola Mattsson, Sverigechef för Rädda barnen, till TT.

– Sverige har varit ett ljus i mörkret den här hösten. Men i dag släcktes det. Att inskränka asylrätten är en dramatisk förändring. Man gör det genom att lägga ansvaret för id-kontroller på transportörerna, eftersom de flesta flyktingar inte har identitetshandlingar. Därmed kan de inte ens komma till gränsen och söka asyl, säger Jonas Sjöstedt (V) till TT.

Även Moderaterna är kritiska - men kräver tvärtom fler åtgärder för att minska antalet asylsökande i landet.

– Jag är orolig för att det inte är tillräckligt. Jag välkomnar så klart att statsministern är villig att genomföra tillfälliga uppehållstillstånd som ordentlig huvudregel, säger Anna Kinberg Batra till Ekot.

Regeringen har kontaktat de övriga partierna på olika sätt, säger Batra men betonar samtidigt att hon väntar sig en inbjudan till fortsatta samtal med regeringen.

– Jag har ju efterlyst fler åtgärder sedan den förra överenskommelsen slöts för en månad sedan för att komma till rätta med en ohållbar situation. Alla som sett läget i Skåne nu vet ju att mer behöver göras. Nu välkomnar jag att vi sätter oss ner så snart som möjligt - och då är det ju resultaten som räknas, säger hon.

Sverigedemokraterna anser att förslaget kommer för sent och innehåller för lite.

– Vi måste inse här att de som kommer till Sverige har passerat en massa säkra länder och flyr inte krig längre. Ska vi satsa på sann flyktinghjälp måste vi hjälpa i närområdet. Vad vi vill göra är att stoppa asylsökande från att komma till Sverige, det finns ingen människa i dag som behöver komma till just Sverige om de flyr krig, säger Markus Wiechel, SD, till Ekot.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".