"Jag hade lämnat regeringen"

1:31 min

Miljöpartiets ungdomsförbund är mycket kritiskt till till förslagen om skärpt flyktingpolitik som moderpartiet lägger fram i regeringsställning. Lorentz Tovatt, språkrör för Grön Ungdom, tycker att förslagen är så dåliga att Miljöpartiet hade kunnat lämna regeringen i stället för att gå med på dem.

– Det är uppenbart att Miljöpartiet ställts inför ett val - att antingen gå med på det här eller lämna regeringen. Jag hade kunnat tänka mig lämna regeringen för det här, säger Lorentz Tovatt.

Grön Ungdoms språkrör tycker alltså inte att regeringsmakten är värd den typ av skärpningar i flyktingpolitiken som Miljöpartiet nu är med och lägger fram.

Miljöpartiet har profilerat sig som ett parti som står för en mer öppen och human migrationspolitik än andra partier.

Ekot har sökt många miljöpartistiska riksdagsledamöter, men de är svåra att få tag på i kväll.

Jabar Amin är utbildningspolitisk talesperson och svarar så här på frågan om det är värt att vara kvar i regeringen med dagens förslag.

– I och med detta är vi i Miljöpartiet bara en hårsmån från gränsen att kunna acceptera något mer, säger han.

Miljöpartiets språkrör, vice statsminister Åsa Romson, säger att det inte har framförts krav från miljöpartister om att partiet borde lämna regeringen när de förhandlat om de nya förslagen.

Men besluten om skärpt flyktingpolitik är de svåraste MP har fattat i regeringsställning, säger hon.

– Det är fruktansvärda beslut som kommer drabba enskilda som en följd av de här förändringarna. Det här är inte beslut som vi vill fatta, säger Åsa Romson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista