Fridolin sågar tillfälliga uppehållstillstånd

12 min

Tillfälliga uppehållstillstånd för ensamkommande barn är ett dåligt förslag.

Det säger Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin, som intervjuades i P1-morgon om regeringens nya migrationsförslag.

Och han talar om en sorglig dag för Europa.

– Det är ett väldigt dåligt förslag. Tillfälliga uppehållstillstånd försämrar möjligheterna till integration och försämrar möjligheten att få känna sig trygg, säger Gustav Fridolin, språkrör för Miljöpartiet och utbildningsminister i regeringen.

För Miljöpartiet var det enligt honom viktigt att de nya reglerna inte ska omfatta de barn som redan är i Sverige. Där ska fortsatt de gamla reglerna gälla, alltså med permanenta uppehållstillstånd.

– Men det här är förslag som regeringen har tvingats till i en situation när resten av EU vägrar ta ansvar för det som inte alls hade behövt vara en flyktingkris för Europa, säger Gustav Fridolin.

 En 15-åring som kommer hit, och som inte vet om han eller hon får stanna. Hur tror du att det barnet tar sig an att komma in i det svenska samhället? Hur påverkas det här barnet av de tillfälliga uppehållstillstånden?

– Nej, men det går inte att försvara, utan detta är en sorglig dag för Europa. När Sverige som varit det landet som klarat att så länge stå upp för en situation, ett ansvar som bara fallit på oss.

Gustav Fridolin understryker att de internationella konventionerna och EU-rätten ska gälla.

Han betonar också att det hade inte varit några som helst problem för EU att möta den situation som nu råder, om alla EU-länder tagit emot lika många människor från Syrien som Sverige hade gjort, men han konstaterar att de andra länderna har vägrat göra sin del.

Vad är det som får dig att tro att EU-länder som tidigare inte har lyssnat till svenska vädjanden skulle ändra sig nu?

– Det är tydligt "kommunicerat" i det här förslaget att människor som idag söker sig till Sverige ska söka asyl i andra EU-länder.

Men att det svider för Miljöpartiet är uppenbart. Det är det tuffaste beslutet som partiet varit med att fatta , säger Gustav Fridolin.

Hur ser du på risken att Miljöpartiet, genom att försvara de här mycket hårdare reglerna för asylinvandring, förskjuter synen på att ni öppnar upp för ännu hårdare krav från andra partier?

– Det är just därför som jag tror att två saker är väldigt viktiga. Det ena med att vara tydlig med att Sverige ska stå upp för asylrätten med internationella konventioner. Det här är läget när de är under hot och måste räddas. Det är därför Sverige så tydligt säger att den kärnan rör vi inte. Det andra som är viktigt är att vi är tydliga med erkänna att det här är inte en politik som Miljöpartiet hade fört om man varit själva, men vi är i ett läge där regeringssamverkan också innebär väldigt tuffa och svåra kompromisser, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista