Riksbankschefen Stefan Ingves. Foto: Claudio Bresciani/TT.
Foto: Claudio Bresciani/TT.

Riksbanken: Så mår Sveriges finanser

Stefan Ingves: Den risk som finns...
1:40 min

I dag kom Riksbanken med sin halvårsvisa rapport om hur Sveriges finansiella system fungerar. Och bedömningen varierar beroende på vilket tidsperspektiv man har.

För tillfället så anser Riksbanken att det finansiella systemet fungerar bra. De svenska storbankerna har hög lönsamhet och deras kunder har god betalningsförmåga och kreditförlusterna är därför låga.

Men som så många gånger förr så varnar också Riksbanken för att det finns en hel del risker och pekar på att det svenska banksystemet är förhållandevis stort och har en stor del av sin finansiering i utländsk valuta.

Dessutom har bankerna enligt Riksbanken en för låg andel eget kapital i förhållande till alla sina tillgångar. Och för att stå säkrare om det skulle bli sämre tider så vill Riksbanken se krav på att bankerna just ska öka det egna kapitalet. Det kan ju ske genom att bankerna till exempel inte delar ut så mycket av sina vinster till aktieägarna.

Sen upprepar också Riksbanken sin oro för de snabbt stigande bostadspriserna och för hushållens ökande skuldsättning. Om det skulle bli en allvarlig störning i ekonomin så skulle det kunna få stora konsekvenser, säger riksbankschefen Stefan Ingves

– Den risk som finns är att om vi skulle få störningar då leder det i första hand till minskad konsumtion och sämre ekonomisk utveckling. Så småningom, om det går riktigt illa: finansieringsproblem för bankerna och naturligtvis i slutändan kreditförluster för bankerna.  

Riksbanken vill därför förutom amorteringskrav se till exempel minskat ränteavdrag och en begränsning av hur mycket man får låna i förhållande till sina inkomster.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".