Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Hemlöshet borde bli fråga för bostadspolitiker

Publicerat torsdag 26 november 2015 kl 05.22
"Fler bostadsbolag bör ta ökat ansvar"
(1:47 min)
Försäljning av mat. Foto: Fanni Olin Dahl/TT.
1 av 3
Stadsmissionen säljer mat till förmån för hemlösa och hemlösa personer bjuds på lunch i Kungsträdgården i Stockholm inför julen förra året. Foto: Fanni Olin Dahl/TT
Ann Jönsson, utredare med ansvar för hemlöshet på Socialstyrelsen Foto: Maria Repitsch/ Sveriges Radio
2 av 3
Ann Jönsson, utredare med ansvar för hemlöshet på Socialstyrelsen Foto: Maria Repitsch/ Sveriges Radio
Marika Markovits, direktor vid Stockholms Stadsmission Foto: Maria Repitsch/ Sveriges Radio
3 av 3
Marika Markovits, direktor vid Stockholms Stadsmission Foto: Maria Repitsch/ Sveriges Radio

Andelen personer som är hemlösa fortsätter att öka, enligt en rapport som hjälporganisationen Stadsmissionen presenterar idag. Stadsmissionen anser att det behövs fler billiga bostäder och ökade krav på de kommunala bostadsbolagen så att de avsätter lägenheter för hemlösa.

– Det vi efterfrågar är att regeringen ska skärpa kraven i bostadsförsörjningslagstiftningen, så att kommunerna tvingas att ta till riktlinjer och ägardirektiv som säkerställer att allmännyttan går in och i sin tur säkerställer bostäder för ekonomiskt och socialt utsatta hushåll, säger Maria Markovits, direktor för Stockholms stadsmission.

I en studie som gjorts av Stadsmissionen ingår 43 kommunala bostadsbolag. Hälften av bolagen, 20stycken, har inskrivet i sina direktiv att dom ska verka för att förbättra bostadssituationen för dom hemlösa.

Men Marika Markovits anser att fler bostadsbolag borde ta ett ökat ansvar för de hemlösa.

Och hon får medhåll från Socialstyrelsens Ann Jönsson, utredare med ansvar för hemlöshet. Också hon är kritisk till att frågan om hemlösa huvudsakligen behandlas av kommunernas socialtjänst när det skulle behövas långsiktiga bostadspolitiska åtgärder.

– Det fungerar inte att socialtjänsten ensam bär det här ansvaret. Det här är inte bara en socialpolitisk fråga. Det behövs en hållbar långsiktig planering i kommunerna så att också människor som har svag ekonomi ska kunna få plats på bostadsmarknaden när det byggs för lite bostäder som människor har råd att bo i, säger Ann Jönsson utredare vid Socialstyrelsens.

Och tills det sker en förändring inom bostadspolitiken så kommer Matthias och andra hemlösa att tillbringa sina nätter i källare, portuppgångar och på parkbänkar runt om i landet.

– Det finns ingen direkt hjälp att få. Den hjälp som jag kan få är plats på ett natthärbärge i sovsal, och det är ingeting för mig. Då sover jag hellre i en port, eller källare, säger hemlösa Matthias.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".