Hur nära var det att regeringen sprack?

1:25 min

Ekots inrikespolitiske kommentator, Fredrik Furtenbach, ger sin analys på Miljöpartiets roll i det senaste migrationsbeskedet. 

Hur allvarlig är den interna ilskan för Miljöpartiet?

– Det här är Miljöpartiets svåraste stund i regeringen. De har gått med på en rad kompromisser – men den här gången gäller det asylpolitiken, och för många aktiva var det därför man gick med i partiet. Dessutom raderar den här nya politiken ut den flyktingpolitik Miljöpartiet fick igenom under Reinfeldts tid.

Hur nära vad det att regeringen sprack?

– Jag tror inte det var så nära för själva partiledningen. Snarare visar det här hur långt MP-ledningen är beredda att gå för att vara ett trovärdigt regeringsparti - inte bara aktivister utan makt. Frågan kommer leva ett tag i riksdagen, som även debatten inom Miljöpartiet kommer göra. 

Moderaterna har i dag ställt nya krav på åtstramningar inom flyktingpolitiken. Kommer partierna komma överens om nya regler ännu en gång?

– Inte säkert att det blir en färdig flerpartiuppgörelse på samma sätt den här gången. Regeringen kan i stället välja att helt enkelt lägga fram sina förslag i riksdagen. Den räknar med att tillräckligt många partier kommer stödja dem ändå.

– Självklart skulle det vara enklare för regeringen om den snabbt kunde göra upp med flera oppositionspartier. Men man kan ifrågasätta om regeringen har samma möjlighet att ge och ta den här gången. Den har knappast något utrymme att kompromissa om det innebär ytterligare  skärpningar, det skulle miljöpartiet ha svårt att klara. Men Moderaterna erbjöd i dag en snabbare och smidigare process i riksdagen om det skulle bli så.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista