Migrationsverkets generaldirektör Anders Danielsson. Flyktingar anländer till Stockholms centralstation. Foto: Leif R Jansson /TT och Jonas Ekströmer / TT.
Migrationsverkets generaldirektör Anders Danielsson. Flyktingar anländer till Stockholms centralstation. Foto: Leif R Jansson /TT och Jonas Ekströmer / TT.

Migrationsverkets generaldirektör: Den förste att beklaga detta

Anders Danielsson kommenterar regeringens beslut
1:17 min

Regeringens nya flyktingpolitik kommer att öka belastningen på Migrationsverket, tror myndigheten som nu varnar för ökad byråkrati. Så här sa generaldirektör Anders Danielsson till Studio ett tidigare i dag.

Regeringens migrationsbesked innebär en ökad belastning, enligt Migrationsverket.

Alla som inte är kvotflyktingar kommer enligt förslaget få sin status prövad var tredje år - och för dem som inte uppnår flyktingstatus gäller omprövningar varje år.

– Det är ju självklart en grannlaga uppgift för oss att göra den här prövningen, och den blir än mer grannlaga när det gäller klassningen av asylsökande om de ska ha flyktingstatus eller så kallat alternativt skydd, säger generaldirektör Anders Danielsson.

Han säger att man fortfarande förhandlar med regeringen, men att det finns en risk för merarbete.

– Ja, man kan kalla det byråkrati när det gäller mäninskors väl och ve och framtid. Ett enkelt exempel så innebär det ju att vi varje år måste ompröva alla som året innan har prövats. Och det blir ju såklart dubbelt så mycket att göra.

Enligt Danielsson kan även domstolarna få fler ärenden, då asylsökande som inte får flyktingstatus kanske vill överklaga beslutet.

Danielsson beklagar migrationsbeskedet från regeringen, men säger att Sverige var en av ett fåtal europeiska länder som tog sitt fulla ansvar i frågan.

– Det är ett fåtal stater som har tagit på sig ett gigantiskt ansvar, och Sverige har då varit den sista posten. Jag är verkligen den första att beklaga att det blir på detta sättet, men det kanske har varit nödvändigt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".