Foto: Andrew Medichini/Ap
Påven och Kenyas president Uhuru Kenyatta. Foto: Andrew Medichini/AP

Påve Franciskus i Afrika - ska hålla 19 tal

"Våld, konflikt och terrorism lever på rädsla"
1:37 min

Påven Franciskus har nu inlett sin första resa till Afrika.

På kort tid ska han besöka tre länder - Kenya, Uganda och Centralafrikanska republiken. När han landade i Nairobi i går varnade han för att fattigdomen driver på konflikter och terrorism.

Med pompa och ståt, röd matta, barnkörer och en välkomnande hand från Kenyas president Uhuru Kenyatta anlände i går kväll påven Franciskus till Nairobi.

Festligheterna kontrasterade mot hans allvarliga budskap vid presidentresidenset senare.

– Erfarenheten visar att våld, konflikt och terrorism lever på rädsla, misstro och fattigdom, sa påven bland annat.

Under sin sexdagarsresa genom de tre länderna Kenya, Uganda - och om säkerhetsläget tillåter - Centralafrikanska republiken, kommer han hålla inte mindre än 19 tal enligt programmet.

Utöver fattigdomsbekämpning väntas han tala om behovet av försoning mellan kristna och muslimer. Men även om miljön, inför Paris-mötet i slutet av november.

Det fullspäckade schemat inkluderar även ett besök i det stora slumområdet Kibera i Nairobi, en gigantisk utomhusmässa på torsdag, en troligen lika stor mässa i en katolsk helgedom i Kampala i Uganda senare och slutligen ett besök i en moské och ett flyktingläger i Bangui i Centralafrikanska republiken.

Säkerhetsarrangemangen är omfattande. En del av Nairobis gator har stängts av och den ugandiska polisen ligger i hög beredskap.

Påven själv kommer att röra sig i en så kallad "popemobile" med öppet tak under delar av resan.

För påve Franciskus är det första gången han reser till Afrika, men han är den tredje påven att besöka kontinenten.

Påve Paulus VI besökte Uganda 1969 och Johannes Paulus den andre besökte inte mindre än 42 länder i Afrika under sin tid på stolen.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".