Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Borgerlig kritik mot att splittra barnfamiljer

Erik Ullenhag (L), Ebba Busch Thor (KD) och Johanna Jönsson (C) Foto: TT
Erik Ullenhag (L), Ebba Busch Thor (KD) och Johanna Jönsson (C) Foto: TT

Centerpartiet, Liberalerna och Kristdemokraterna avvisar nu regeringens förslag att betydligt färre flyktingar än i dag ska ha rätt att ta hit sin familj. Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor är mycket kritisk.

- Vi måste möjliggöra familjeåterförening. Vi kommer att ställa oss bakom regeringens förslag i stort, men så som just  det här förslaget är utformat kommer vi inte att rösta för. Att hålla barn och föräldrar åtskilda under en så lång period är inte rimligt, säger Ebba Busch Thor.

En  av regeringens nya åtgärder för att få ner flyktingströmmen till Sverige är att de flyktingar som är alternativt skyddsbehövande inte längre ska få ta hit sina familjer. Den gruppen utgör, enligt Migrationsverkets statistik, drygt hälften av alla asylärenden som har avgjorts hittills i år.

Men förslaget att begränsa möjligheten för familjer att återförenas döms alltså ut av flera borgerliga partier. Så här säger Liberalernas gruppledare Erik Ullenhag.

- Ur integrationssynpunkt vet vi att det är en väldigt oklok väg att skilja barn från sina föräldrar, och den oro man känner när man har små barn någon annanstans i världen när man befinner sig på flykt.

Hur ser du på att Miljöpartiet har gått med på det här i förhandlingarna med Socialdemokraterna?

- Det är ett ansvar som Miljöpartiet som regeringsparti får ta, säger Erik Ullenhag.

Centerpartiets Johanna Jönsson är lika kritisk.

- Det kommer bara att innebära att fler familjer ger sig ut på livsfarliga resor med sina barn, och det tycker vi är bedrövligt.

Moderaterna vill i dagsläget inte ge besked hur partiet ställer sig till just det här förslaget. Men Johan Forssell, som är migrationspolitisk talesperson, säger att regeringens åtgärdspaket går i den riktning som Moderaterna har förespråkat.

Det enda parti som tydligt välkomnar dock den skärpning som Socialdemokraterna och Miljöpartiet enats om är Sverigedemokraterna. Att den här gruppen av flyktingar inte ska få ta hit sina familjer är rimligt, säger partiets migrationspolitiske talesperson Markus Wiechel.

- Sverigedemokraterna är ett familjevänligt parti, men vi måste också tänka på att de här personerna har aktivt valt att komma till Sverige.

Enligt vad Ekot erfar är regeringen inte beredd att förhandla om de nya migrationspolitiska förslagen, som lades fram häromdagen. Redan om två veckor planerar infrastrukturminister Anna Johansson att lägga fram ett lagförslag om att identitetskontroller ska införas på tåg och bussar. Centerpartiets Johanna Jönsson tycker att regeringens agerande är olyckligt.

- Ja, vad det gäller de förslag som regeringen presenterade häromdagen, så har de varit väldigt tydliga med att det här är två stycken propositioner som de kommer att lägga fram till riksdagen, och där vi får antingen rösta för eller följa att inte göra det.

Moderaternas Johan Forssell utgår dock från att det kommer att bli förhandlingar.

- Ja, regeringen har ju sagt att det här ska vara en förhandling och att man vill söka breda överenskommelser, så vi utgår från att regeringen också är beredd att hedra den principen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".