Fridolin om flyktinguppgörelsen: Det är skit

1:40 min

Problemen verkar växa i samarbetet mellan Socialdemokraterna och Miljöpartiet efter uppgörelsen om att minska flyktingströmmen till Sverige. Språkröret Gustav Fridolin tog till kraftuttryck efter en presskonferens i dag.

– Jag tycker att delar av det här är skit. Jag skulle inte kunna uttrycka det på ett annat sätt, då hade jag ljugit för dig, säger Gustav Fridolin.

Utbildningsministern är alltså i efterhand inte alls nöjd med den överenskommelse som hans parti slutit med Socialdemokraterna och som kraftigt förändrar villkoren för flyktingar.

Invandringen är ju en mycket viktig fråga för Miljöpartiet och därför är den interna diskussionen väldigt stark i dag.

Det andra språkröret, miljöministern och vice statsministern Åsa Romson, säger till Dagens Nyheter i dag att ”det vore att gå över en gräns som är omöjlig att gå över” om Socialdemokraterna går med på Moderaternas krav.

I praktiken skulle Miljöpartiet inte kunna sitta kvar i regeringen.

Mellan regeringen och de fyra borgerliga partierna pågår samtal om regeringens överenskommelse om flyktingarna.

Statsminister Stefan Löfven säger att det är viktigt att ha ett brett stöd från oppositionen.

– Vi vill ju föra ett samtal också med de andra partierna, därför att vi vill ha stöd för de här förslagen naturligtvis, säger Löfven.

Moderatledaren Anna Kinberg Batra uppfattade i dag en öppning hos statsminister Stefan Löfven för fortsatta diskussioner, som också tar hänsyn till Moderaternas hårdare förslag. Bland annat om att avvisa flyktingar vid gränsen utan asylmöjlighet.

– För om statsministern menar allvar med det andrum som Sverige behöver, som han talade om i tisdags, då måste han också vara beredd att diskutera konkreta åtgärder som ger tillräckliga resultat, säger Anna Kinberg Batra.

Miljöpartiets språkrör utbildningsminister Gustav Fridolin igen:

– Mitt parti kommer ha en väldigt svår och väldigt tuff diskussion. För det här är de svåraste besluten vi tagit i vår historia.