Ramberg: Miljöpartiet tål inte mer

Statsminister Stefan Löfven låter som om han vill komma överens med Moderaterna om ytterligare skärpningar av flyktingpolitiken. Såvida inte sensationella saker pågår bakom kulisserna bör det talet rimligen tolkas som spel för galleriet.

Koalitionspartnern Miljöpartiet tål inte mer. De Gröna har redan förödmjukat sig djupare än något svenskt parti sedan Centerns Torbjörn Fälldin för snart 40 år sen bröt sina kärnkraftslöften.

Den historiskt restriktiva flyktinguppgörelse språkrören gjort med Socialdemokraterna - som Gustav Fridolin själv kallar "skit" - har nu provtryckts genom Miljöpartiets organisation.

Den bestod provet med mycket knapp säkerhetsmarginal. Hittills måste man tillägga. MP tål alltså inte mera och det har det andra språkröret Åsa Romson också markerat under torsdagen. 

En uppgörelse med Moderaterna skulle därför med stor sannolikhet skapa en regeringskris. Och då gäller det inte längre bara flyktingpolitiken. Då måste Stefan Löfven skaffa stöd i riksdagen för sin ekonomiska politik någon annanstans än hos ett förbittrat Miljöparti och ett Vänsterparti som rimligen också faller ifrån i en sån händelseutveckling. 

Det enda borgerliga parti som offentligt förklarat sig villigt att förhandla med en socialdemokratisk enpartiregering om ekonomisk politik är Liberalerna.

Moderatledaren Anna Kinberg Batra har tvärtom stått fast vid att Löfven måste fortsätta med alla tre rödgröna för att få igenom sin budget. Och varken KD eller Centern har visat något intresse för Löfvens handutsträckningar. 

Att försöka vingla fram i riksdagens mitt med bara Liberalernas stöd är knappast ett attraktivt alternativ för Socialdemokraternas ledning. Särskilt inte som det skulle kräva omfattande eftergifter i en redan hårt nerskalad S-politik. 

Det troligaste på kort sikt är därför att regeringen får igenom sin nya flyktingpolitik med Moderaternas och i flera frågor också Liberalernas och Kristdemokraternas hjälp.

Men utan att ingå någon ny formell uppgörelse med Moderaterna. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista