Vattenkraftverk vållar protester i Amazonas

2:19 min

Brasiliens president har inför klimatmötet i Paris lovat att minska landets utsläpp med 43 procent fram till 2030, delvis genom att ersätta fossila bränslen med vattenkraft. Något som väckt reaktioner.

- Vattnet forsar ner här i rören och passerar turbinerna, säger Antonio Kelson och pekar på den gigantiska stålstrukturen inne i det kontroversiella vattenkraftverket Belo Monte mitt i Amazonas.

Ovanför ligger det område som snart kommer bli en damm. För två dagar sedan gav den brasilianska miljömyndigheten det slutgiltiga tillståndet att leda om vattnet från floden Xingú, ett ingrepp i naturen som miljöorganisationer här i Amazonas motsatt sig i decennier. Men chefen för Belo Monte, Antonio Kelson, avfärdar deras kritik.

- Vattenkraft är ren, billig och hållbar energi till skillnad från fossila bränslen, säger Antonio Kelson.

Brasilien har lovat att minska sina utsläpp med 43% till år 2030, och bygget av Belo Monte är en viktig del i det.

Belo Monte kommer, när det står helt klart, bli världens tredje största vattenkraftverk. Men problemen är många: för att bygga det har man skövlat skog och lett om en av Amazonas största floder, vilket gör att vissa områden kommer torkas ut medan andra svämmas över. Fiskarter riskerar att försvinna och både fiskare och urfolk tvingas flytta.

- Så Belo Monte kan inte kallas för hållbart, säger Antonia Melo från miljöorganisationen Xingú Vivo.

- Regeringen säger att Belo Monte är ett måste för att Brasilien ska utvecklas. Men den där energin är inte tänkt för oss, den ska gå till företagen, till gruvbolagen som vill komma hit, säger hon och fortsätter.

- Jag blir arg när jag tänker på att president Dilma Rousseff ska åka till Paris och för brasilianarnas talan. Jag önskar jag kunde åka dit och berätta sanningen: att den här regeringen förstör miljön, säger Antonia Melo.