Källor: Anders Kompass kommer att frias

1:44 min

Den högt uppsatte svenske FN-tjänstemannen Anders Kompass, som stängdes av från sitt arbete i våras efter att ha larmat om sexuella övergrepp begångna av FN-soldater, kommer att frias av en intern FN utredning, det uppger idag Dagens Nyheter och hänvisar till flera anonyma källor.

Det var i juli förra året som Anders Kompass fick ta del av en rapport om övergrepp begångna av FN-soldater i Centralafrikanska Republiken. Soldaterna ska ha våldtagit barn och tvingat till sig sex genom att hota med att annars inte dela ut matleveranser.

Vissa av soldaterna kom enligt rapporten från Frankrike. Anders Kompass gav därför rapporten till den franska delegationen vid FN:s kontor i Geneve och åklagarmyndighet i Frankrike inledde en utredning.

Men att Anders Kompass lämnat över rapporten uppskattades inte av hans chef, FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter, Zeid Ra'ad al-Hussein.

Al-Hussein menade att rapporten var hemlig och att Kompass borde utredas för att ha lämnat över den till fransmännen.

Anders Kompass stängdes i våras således av från sitt jobb, uppmanades att säga upp sig, och en utredning inleddes. Uppmärksamheten blev stor, och skandalen för FN var ett faktum.

Kompass återinsattes relativt snabbt på sin tjänst av en intern FN-domstol. Men internutredningen fortsatte likväl.

Kritiken mot FN:s ledning för hur hela ärendet hanterats har varit hård. Det finns många oklarheter kring hur det gick till när Kompass stängdes av och hur beslutet om utredningen fattades.

FN:s generalsekreterare Ban Ki Moon tillsatte på grund av kritiken en extern utredning, ledd av en kanadensisk domare.

Och det är alltså denna utredning som enligt tidningen Dagens Nyheters källor kommer att fria Anders Kompass, och finna att han inte gjort sig skyldig till några allvarliga fel.

Utredningen kommer att presenteras officiellt i december.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista