Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll och Försökringkassans logga. Foto: Tomas Oneborg/TT, Jessica Gow/TT
Foto: Tomas Oneborg/TT, Jessica Gow/TT

Regeringen tror på sin plan för minskad sjukskrivning

"Oerhört angeläget att nå målet"
1:42 min

Rapporten från Försäkringskassan idag, som visar att sjukfrånvaron fortsätter att stiga, skapar problem för regeringen.


Rapporten visar att ingenting tyder på att sjukfrånvaron är på väg att sjunka, vilket kan göra det svårt för regeringen att nå målet att sänka sjukfrånvaron.

Men det åtgärdsprogram som regeringen presenterade tidigare i höst kommer förhoppningsvis att vända utvecklingen. 

– Det är oerhört angeläget att uppnå regeringens mål för sjukfrånvaron, säger socialförsäkringsminister Annika Strandhäll.

Hon säger att jämfört med dagens prognos så kommer 80.000 personer färre att vara sjukskrivna 2019.

– Det är 80.000 individer, många kvinnor som arbetar i välfärdsyrken, och som vi behöver ha där och vid hälsa istället för i sjukfrånvaro.

Försäkringskassans prognos visar att utvecklingen fortsätter mot ökad sjukfrånvaro, och den har ökat sedan fem år tillbaka.

Framtidsutsikterna är att sjukfrånvaron stiger till 13 dagar per år i genomsnitt 2020, istället för att minska till regeringens mål på 9 sjukdagar per år.

Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll framhåller det 25-punktsprogram som regeringen nu håller på att förverkliga och som på många punkter kommer att försöka motverka utvecklingen.

Bland annat har arbetsmarknadens parter kontaktats av regeringen. Arbetsgivarna måste ta ett mycket större ansvar för sjukskrivningarna säger Annika Strandhäll.

Men det gäller också att förbättra Försäkringskassans arbete, och att läkare blir bättre på att sjukskriva på ett lämpligt sätt.

Framförallt är det psykisk ohälsa som ökar och det är betydligt fler kvinnor än män som är sjukskrivna enligt statistiken.

Regeringen kommer här med flera förslag på åtgärder, bland annat ökade resurser för psykisk vård i primärvården. 

-Vi tillför extra resurser till primärvården just när det handlar om att stärka primärvården i arbetet kring psykisk ohälsa, säger Annika Strandhäll.

Hon berättar också att regeringen kommer att ta ett samlat grepp när det handlar om statens insatser krings psykisk ohälsa och komma tillbaks med flera förslag på det området.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".