Labourledaren Jeremy Corbyn. Foto: Kirsty Wigglesworth/AP
Labourledaren Jeremy Corbyn. Foto: Kirsty Wigglesworth/AP

Labour skakas av intern kris

Corbyn har kört över hela sin skuggregering
1:24 min

I Storbritannien skakas oppositionspartiet Labour av en intern kris. Flera tunga partimedlemmar kräver den nye ledaren Jeremy Corbyns avgång. Anledningen är Corbyns inställning till brittiska flyganfall i Syrien.

– Det är mycket tydligt vilket hot vi och andra nationer står inför. Det är därför risknivån i landet är hög. Det är mycket troligt att vi står inför attacker, säger Hilary Benn i en intervju med BBC i dag.

Hilary Benn är oppositionspartiet Labours utrikesministerkandidat och därmed en ledande medlem i Labourledaren Jeremy Corbyns skuggregering. Han är en av flera i skuggregeringen som, tvärt emot Corbyn, anser att det brittiska flygvapnet ska attackera terrorgruppen IS också inne i Syrien, och inte, som nu, bara i Irak.

En rad brittiska tidningar beskriver i dag det som pågår inom Labour som ett "fullt krig". Den mycket aktive fredsaktivisten Corbyn har kört över hela sin skuggregering och utan att tala med den, skickat ut ett brev till partimedlemmarna där han säger att han inte står bakom premiärminister David Camerons förslag om flygattacker i Syrien.

Den avgörande frågan är nu om Corbyn ska tillåta Labours parlamentsledamöter att rösta enligt eget samvete, eller om han ska använda partipiskan för att tvinga dem att rösta som han säger.

Flera skuggministrar har förklarat, att de i så fall kommer att lämna sina poster. Tre före detta Labour-ministrar har i dag uppmanat Jeremy Corbyn att lämna partiledarposten, för att rädda partiet.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".