Richard Jomshof står i talarstolen vid Sverigedemokraternas landsdagar. Foto: Björn Lindgren / TT
Richard Jomshof står i talarstolen vid Sverigedemokraternas landsdagar. Foto: Björn Lindgren / TT

SD överväger om uppehållstillstånd ska dras tillbaka

"Får stanna på felaktiga grunder"
1:09 min

Sverigedemokraternas ledning vill gå ännu längre i sin invandringspolitik och överväger nu att redan givna uppehållstillstånd ska kunna tas tillbaka. 

Partisekreterare Richard Jomshof menar att det inte räcker med att stänga gränsen och hävdar att exempelvis många afghaner kan få uppehållstillstånd på felaktiga grunder och att de inte är riktiga flyktingar.

– Skulle det bli så att de här människorna nu ges uppehållstillstånd så menar vi att då bör vi ta en diskussion om möjligheten att faktiskt riva upp dem. För åtminstone jag och många med mig anser att det här är människor som får stanna på felaktiga grunder.

Han fortsätter:

– I en sådan situation måste man kunna diskutera, om de här människorna får uppehållstillstånd, helt enkelt möjligheten att dra in dem och skicka dem tillbaks hem helt enkelt, säger partisekreterare Richard Jomshof.

Men hur vet du att de får uppehållstillstånd på felaktiga grunder?

– Är det som så att man tar sig igenom Europa, Tyskland, Danmark, Sverige så är det uppenbart att de här människorna kommit igenom en rad länder som inte är i krig, länder som man inte flyr ifrån. Naturligtvis är det människor som i sådana fall får stanna på felaktiga grunder.

Så det är inte deras flyktingstatus du pratar om utan att de passerat  genom andra länder?

– Det är både och naturligtvis.

Men har du något bevis för att de inte har flyktingskäl, att det kan finnas ekonomiska skäl eller något annat bakom?

– Det handlar helt enkelt om vad man lägger i begreppet flykting naturligtvis och det är en väldigt subjektiv bedömning.

Men hur skulle det gå till att man tar tillbaka uppehållstillstånd?

– Det kan jag inte säga, utan först måste vi diskutera om det är en väg som vi ska välja, säger Richard Jomshof.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".