Sverigedemokraterna håller sina Landsdagar i Lund. Jimmie Åkesson håller ett inledningsanförande. Foto Björn Lindgren / TT /
Sverigedemokraterna håller sina Landsdagar i Lund. Jimmie Åkesson håller ett inledningsanförande. Foto Björn Lindgren / TT /

Åkesson: Vi håller på att vinna

"Jag måste fråga Kinberg Batra, vill du ha en annan regering?"
1:48 min

Vid Sverigedemokraternas landsdagar omvaldes idag Jimmie Åkesson som partiledare. Omvalet innebär att Åkesson går in på sitt elfte år som partiledare. 

Nu vill han regera med M och KD - men svaret är nej från båda. 

Det var en hes men segerviss Jimmie Åkesson som talade efter att han valts om till partiordförande i Lund. I sitt tal sedan efterlyste han ett regeringssamarbete mellan SD,  Kristdemokraterna och Moderaterna.

Åkesson vände sig till moderatledaren Anna Kinberg Batra som han tycker har närmat sig Sverigedemokraternas invandringspolitik mest:

– Jag måste fråga Anna Kinberg Batra, vill du ha en annan regering? I så fall är det bäst att vi börjar prata med varandra på riktigt. Du har egentligen bara två val. Antingen får du samregera med Socialdemokraterna och då gör du oss till det ledande och egentligen det enda oppositionspartiet, eller samarbetar du med oss. 

Det är inte bara när det gäller migrationspolitiken som Jimmie Åkesson tycker att Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna ligger nära varandra. Han radade upp områden som kriminalpolitiken, familjepolitiken och delar av såväl skatte-utbildnings, närings som biståndspolitiken.

Jimmie Åkesson önskar att de här tre partierna skulle ge besked om ett samarbete före ett kommande riksdagsval.

– Utgångspunkten ska ju vara att samla minst 175 mandat i riksdagen. Tittar man åtminstone enligt vissa opinionsinstitut verkar det vara fullt möjligt att vi hamnar där, sa han i sitt tal. 

Men till TT kommenterar Moderaternas Anna Kinberg Batra det här med att hon avfärdar ett samarbete med Sverigedemokraterna. Det förvånar nog inte Jimmie Åkesson som ägnade en stor del av sitt tal här på landsdagarna med hur mycket han anser att Sverigedemokraterna påverkar politiken nu.

– Det är nu som vi på allvar verkligen måste driva på, hårdare än tidigare för att se till att de övriga partiernas löften stannar vid tomt prat som så många gånger förr. Det känns som något stort är på gång och vi håller på att vinna.

Men kravet på en folkomröstning om asylinvandringen som partiet nu driver utanför riksdagen gjorde Jimmie Åkesson klart här idag, att han inte själv tror på, så frågan är då varför de har en så omfattande kampanj om det?

– Vi behöver kanalisera opinionen som finns på många olika sätt. Det är i sig inte oviktigt bara för att Stefan Löfven nu i frågestunden har meddelat mig att det inte blir någon folkomröstning.

I talet angrep Jimmie Åkesson också statsminister Stefan Löfven för att han tidigare sagt att Sverige varit naivt när det gäller terrorhot som finns.

– Att skylla på att man har varit naiv, det duger helt enkelt inte. Jag har inte varit naiv, svenska folket har inte varit det minsta naiva och jag tror faktiskt inte att Stefan Löfven har varit naiv. För han och hans regering har helt enkelt inte lyssnat. De har inte velat lyssna, de har inte sett, de har inte velat se. Och det, Stefan Löfven, kallas nonchalans. 


Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".