Handuppräckning under en votering på SD:s landsdagar. Arkivfoto: Annika af Klercker/SvD/Scanpix.
Handuppräckning under en votering på SD:s landsdagar. Arkivfoto: Annika af Klercker/SvD/Scanpix.

SD-krav: skärpt syn på vinst i välfärd

Jeff Ahl (SD): Det ska vara seriösa aktörer.
1:12 min

En rad sverigedemokrater vill att partiet ska skärpa sin syn på vinster i välfärden. I en motion till partiets landsdagar som ska debatteras i dag föreslår de att företag inte ska få ta ut på vinst från skattemedel som ska gå till att finansiera verksamhet.

– Vi visar att vi är för privata aktörer i välfärden, men det ska vara seriösa aktörer som i första hand inte har vinstintresse utan har ett intresse av att driva en välfungerande välfärd, säger riksdagsledamoten Jeff Ahl.

Motionen till Sverigedemokraternas landsdagar slår fast att företag inom välfärden enbart ska få ta ut vinst motsvarande eventuella avgifter som exempelvis patienter och föräldrar till förskolebarn betalar in. Och avgifterna utgör ofta en liten del av intäkterna inom offentlig sektor. Från skattemedel som går till verksamheten ska inga vinster få tas ut.

En rad riksdagsledamöter och partistyrelseledamöter står bakom motionen, och Jeff Ahl tror att den kan gå igenom på landsdagarna.

Men partistyrelsen vill inte begränsa möjligheterna att ta ut vinst, annat än genom att ställa höga krav på kvaliteten i verksamheten. Oscar Sjöstedt är partiets ekonomiska talesperson och säger nej till motionen:

– Det ställer till problem för de privata alternativen och då blir det mindre attraktivt att driva ett privat företag. Det visar sig att det här är väldigt uppskattat, att kundnöjdheten är högre hos de privata alternativen och att de anställda är mer nöjda med sin arbetsgivare. Det skulle bli problem för de privata företagarna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".