Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt. Foto: Jessica Gow/TT.
1 av 2
"Det är inte fult att må dåligt men det är inte speciellt vackert om samhället inte svarar när unga behöver hjälp", säger Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt
Utsläpp från ett kolkrafverk. Foto: Saul Loeb/TT
2 av 2
Det kostar i dag ungefär 40 kronor att släppa ut ett ton koldioxid. Foto: Saul Loeb/TT

Vänsterpartiet lägger fram kontroversiellt klimatförslag

Natursskyddsföreningen kritisk
1:32 min

Sverige kan gräva ner koldioxid i marken som ett försök att stoppa klimatförändringarna. Det menar Vänsterpartiet.

Men tekniken är inte helt okontroversiell och det är inte säkert om förslaget får stöd.

CCS står för "Carbon Capture and Storage". Det är en teknik som handlar om att avleda och förvara koldioxid som skapas i produktion av exempelvis cement och stål, eller vid olje- och kolkraftverk. Det finns pilotanläggningar för tekniken i världen men ännu ingen i Sverige.

Men det kan komma att ändras om Vänsterpartiet får igenom förslaget som läggs fram till partiets kongress i maj nästa år.

– Vi vill att Sverige ska vara en industrination med stark export. Där finns i dag inte processer som gör att man kan ha nollutsläpp. Då ser vi det som att man kan använda ny teknik där man fångar upp och lagrar koldioxiden i marken, säger Jonas Sjöstedt.

Förslaget är ett av flera i det klimatpolitiska program som partiets styrelse lägger fram till partikongressen i vår. Och bestämma ska staten satsa pengar på forskning och utveckling av en eventuell anläggning i Sverige.

Vad säger du till dem som inte vill ha den här tekniken?

– Ja, då blir det svårt att lösa det här med att stål och cementindustri faktiskt orsakar stora utsläpp som förstör klimatet. Och vi vill lösa det, annars kommer vi inte ned till nollustläpp, säger Jonas Sjöstedt.

Men tekniken är mycket ifrågasatt. Inom miljörörelsen har många varit rädda för att tekniken om den utnyttjas mer, kommer användas som argument för att inte minska själva utsläppen av koldioxid. Svante Axelsson är generalsekreterare i naturskyddsföreningen.

– I vilken grad den här tekniken behövs är jag inte övertygad om. Jag kan se andra tekniska lösningar som kan vara bättre. Jag vill inte låsa mig att det är nödvändigt men det kan vara klokt att utveckla tekniken med just biokraftverken, säger Svante Axelsson.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".