Dyra försäkringar för asylboenden hindrar frikyrkor

1:35 min

Dyrare försäkringar för asylboenden har försvårat för frikyrkor som vill erbjuda tillfälliga bostäder för flyktingar. Några av frikyrkorna tänker inte längre starta den här typen av verksamhet, medan vissa som redan tar emot flyktingar tvingas sluta med det.

- Vi vill ju så väldigt gärna hjälpa. Vi har möjligheter och vi kan hjälpa men blir frustrerade när försäkringsregler och andra regler hindrar oss från att ställa upp. Det säger Hans Johansson, pensionerad pastor i Equmeniakyrkan.

Stora Lundbys missionsförsamling i Älvsborgs län, som är en del av Equmeniakyrkan, har tagit emot ensamkommande flyktingbarn i snart tre månader.

Men nya försäkringsvillkor har satt stopp för verksamheten, säger Hans Johansson. Tidigare hade kyrkan till exempel fullvärdesförsäkring hos Länsförsäkringar.

Det innebär att försäkringsbolaget ersätter hela värdet av byggnaden om den skulle förstöras. Den har nu halverats i det nya försäkringsförslaget från Länsförsäkringar. Samtidigt har premien fördubblats och självrisken blivit fem gånger dyrare.

Men det är inte bara Equmeniakyrkan som fått dyrare försäkringar. Evangeliska frikyrkan har problem att starta liknande verksamhet på grund av tuffa försäkringsvillkor, och Frälsningsarmén bytte nyligen försäkringsbolag efter alltför hårda krav.

Hans Johansson säger att även försäkringsbolagen måste ta sitt samhälleliga ansvar i asylfrågan.

- Agerar man i Sverige - och vi är ett land med en positiv syn på alla människor och vi vill ställa upp för människor i hela världen - då har bolagen också ett socialt ansvar och att man kan inte agera på en marknad som bara pengar gäller.

Länsförsäkringar vill inte ställa upp på en bandad intervju men hälsar via mejl att man gjort en individuell riskbedömning i fråga om kyrkan. I övrigt kan de inte säga något mer specifikt i ärendet eftersom kyrkan inte valt dem som försäkringsgivare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista