Skor på manifestation i Paris
1 av 3
Foto: Beatrice Janzon / Sveriges Radio
Polisbilar manifestation klimatmöte Paris
2 av 3
Foto: Beatrice Janzon / Sveriges Radio
Änglar manifestation i Paris
3 av 3
Foto: Beatrice Janzon / Sveriges Radio

Flera mindre manifestationer inför klimatmötet i Paris

Beatrice Janzon rapporterar från Frankrike
2:30 min

Senaste uppgifter är att aktivister under manifestationen i Paris har kastat okända föremål och polisen har svarat med tårgas, uppger AFP. Minst 50 personer har nu gripits.

I Paris ändrades de ursprungliga manifestationsplanerna till följd av det höjda säkerhetsläget.

I Sidney och i Australien samlades omkring 50 000 miljödemonstranter som manade till handling mot klimathotet. New York, Mexico City, Seoul, Rio de Janeiro är andra platser där människor manifesterar för klimatet.

I Paris ändrades planerna efter terrordåden för två veckor sedan. Den stora klimatmarschen ställdes in och i stället hålls flera mindre manifestationer, bland annat på Place de la Republique.

"Ett akut läge för vår planet" är ett av budskapen som syns skrivet på de olika flaggorna och plakaten som människor bär på. De som demonstrerar här vill sätta press på världsledarna som kommer till mötet i morgon. En grupp kvinnor är utklädda till änglar, en mänsklig kedja har bildats på en av de stora boulevaderna och en skomanifestation med 20 000 skor har ordnats som ett alternativ till de stora manifestationen.

Även om man inte kan ha den stora manifestationen som det var tänkt, försöker man hålla en manifestation som kan ske på ett säkert sätt ute på trottoaren där man håller händer utmed en lång sträcka.

Det höjda säkerhetsläget märks av tydligt. Polisbilar, polismotorcyklar och polisbussar står i långa rader. Överallt står poliser och civilpoliser beredda att agera om det händer någonting. Det är ett nervöst läge och där mötas ska hållas i morgon är säkerheten rigorös.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".