Isidore Combamtenga utanför vallokal i Burkina Faso
1 av 2
Isidore Combamtenga utanför vallokal i Burkina Faso. Foto: Richard Myrenberg / Sveriges Radio
Kö in till vallokal i Burkina Faso
2 av 2
Kö in till vallokal i Burkina Faso. Foto: Richard Myrenberg / Sveriges Radio

Burkina Faso går till historiskt öppet val

Burkina Faso går till val
2:01 min

Dagens val i Burkina Faso ses som det mest öppna i landets historia.

Med bara ett år sedan den folkliga resningen köar miljontals för att rösta.

Maiga Kaboré har precis avgett sin röst i en skola i centrala Ouagadougou. Det visar hennes vänstra lillfinger som är doppat i bläck. Hon känner sig nöjd och glad. Det är en seger för landet - även om hon inte vill uttala sig kring vem hon tror kommer vinna.

Över 17 000 vallokaler håller öppet i det lilla västafrikanska landet som upplevt ett skakigt år efter den folkliga resningen som ledde till att Blaise Compaoré tvingades bort. Nu är fältet öppet, fjorton kandidater ställer upp i presidentvalet och över 3000 kandidater tävlar om parlamentsplatser.

Valet ses som det hittills mest öppna och fria i landets historia. Det väntas bli en kamp mellan två personer, Roche Kaboré för det socialdemokratiska MPP och Zephirin Diabré för det mer liberala UPC.

Men skuggan av Compaoré vilar delvis över valet. Båda huvudkandidaterna har tidigare varit ministrar under den avsatte presidenten. Men Compaorés parti och personer med direkt anknytning till honom får inte ställa upp i valet, vilket kritiserats av en del.

Det är ett hårt prövat folk som nu går till val, menar 70-årige Isidore Combamtenga som köar för att rösta. Han har sett diktatorer komma och gå genom landets historia. Kuppförsöket i höstas och den folkliga resningen förra året har blivit en skola för folket, menar han.

– Vi hoppas att det kommer att bli bättre efter valet. Även om befolkningen är relativt ung så har händelserna det senaste året gjort den politiskt mogen. Vi vet vad vi vill, säger Isidore Combamtenga.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".