David Cameron. Foto: Mindaugas Kulbis/TT.
David Cameron. Foto: Mindaugas Kulbis/TT.

Cameron kan få stöd för att bomba IS i Syrien

Staffan Sonning rapporterar
1:12 min

Storbritannien verkar vara på väg att ansluta sig till bland andra USA för att genomföra flygattacker mot terrorgruppen IS inne i Syrien. Detta sedan ledaren för oppositionspartiet Labour, Jeremy Corbyn, beslutat att parlamentsledamöterna från Labour får rösta efter sin egen övertygelse.

Det är en fråga som har splittrat Labourpartiet och som har hotat medföra att en rad skuggministrar skulle lämna sina poster i protest.

Men i eftermiddags valde partiledaren Jeremy Corbyn att låta alla parlamentsledamöter rösta efter sin övertygelse om flyganfall inne i Syrien, istället för att låta partipiskan vina så att alla måste rösta som han bestämt.

Jeremy Corbyn är sedan många år en ledande fredsaktivist i Storbritannien. Han anser själv att flygattacker inne i Syrien är kontraproduktiva och han kommer att rösta nej om premiärminister David Cameron lägger fram ett förslag inför parlamentet om att det brittiska flygvapnet RAF ska attackera terrorgruppen IS också inne i Syrien, där gruppen har sina starkaste fästen.

Cameron har en mindre grupp inom sitt eget parti, konservativa Tories, som kommer att rösta nej. Därför behöver han ett antal röster också från oppositionen, för att få majoritet för sin önskan om att utvidga anfallen också till Syrien.

I dag genomför flygvapnet attacker mot IS, men bara i Irak. Och nu ser det alltså ut som att Cameron kommer att få de parlamentsröster han vill ha.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".