Sverige får skicka asylsökande till andra länder

1:32 min

EU-kommissionen sa i dag ja till den svenska regeringens begäran om att andra EU-länder ska ta emot en del av de flyktingar som kommer till Sverige. Sverige slipper också ta emot över 4 500 flyktingar från Grekland och Italien.

Beskedet kom från EU:s flyktingkommissioner Dimitris Avramopoulos när han besökte Stockholm i eftermiddags. Sveriges migrationsminister Morgan Johansson var nöjd efter mötet.

– Nu har vi i alla fall tagit första steget, sa migrationsminister Morgan Johansson.

Inget antal nämndes nu i dag, hur många har Sverige begärt?

– Som du förstår så är det precis det vi sitter och förhandlar om.

Kan det här komma upp till beslut redan i slutet på veckan när migrationsministrarna möts i Bryssel?

– Nej, jag tror inte det kommer upp till beslut, men det kan komma ett besked om vilken siffra vi ska landa på, sa Morgan Johansson.

Redan i slutet på veckan kan det alltså bli klart hur många flyktingar som ska omfördelas från Sverige till andra EU-länder.

EU:s flyktingkommissionär Dimitris Avramopoulos sa i dag också att Sverige inte behöver ta emot 4 500 flyktingar från Italien och Grekland som den svenska regeringen tidigare sagt ja till. Av de har Sverige redan tagit emot 39 eritreanska flyktingar från Italien.

Sverige var först ut i EU efter att beslutet om att omfördela 160 000 flyktingars fattades i oktober. Därefter har fem länder följt efter - men det går trögt. Hittills har bara 159 flyktingar omfördelats.

EU:s flyktingkommissionär berömde Sverige som ett föredöme för resten av Europa.

Men frågan återstår hur övriga EU-länder kommer att ställa sig till kommissionens förslag att låta även Sverige ta del av omfördelningen av flyktingar. Det är långt ifrån säkert att Sverige får tillräckligt stöd.

EU:s flyktingkommissionär Dimitris Avramopoulos förklarade att det nu handlar om att övertyga de andra EU-länderna att emot flyktingar från Sverige.

– Det är vårt jobb att övertyga dem, säger han till Ekot.