Tjejer i slumområde Durban. Foto: Eyesontheroad (CC BY-NC-SA 2.0)
1 av 3
Tjejer i slumområde Durban. Foto: Eyesontheroad (CC BY-NC-SA 2.0)
Sibongile Tshabalala har varit HIV-positiv sedan 2000, men mår nu mer bra med medicin. Foto: Johan Bergendorff / Sveriges Radio
2 av 3
Sibongile Tshabalala har varit HIV-positiv sedan 2000, men mår nu mer bra med medicin. Foto: Johan Bergendorff / Sveriges Radio
Marc Biot leder MSFs projekt i södra Afrika att ge HIV-medicin till friska. Foto: Johan Bergendorff / Sveriges Radio
3 av 3
Marc Biot leder MSFs projekt i södra Afrika att ge HIV-medicin till friska.

Hiv-medicin ges till friska tjejer

Pillren ska tas under skolloven
1:49 min

Alla som är hiv-positiva i världen ska äta bromsmedicin och även osmittade riskgrupper bör få piller för att skydda sig, enligt Världshälsoorganisationens nya rekommendation. Läkare utan Gränser kommer därför börja ge friska tonårstjejer i Sydafrika och Mozambique hiv-läkemedel så att de inte blir sjuka under skolloven.

– Tack vare antivirusläkemedel så har jag fött två friska barn och livet känns normalt, berättar Sibongile Tshabalala från Sydafrika som fick veta att hon smittats med hiv-virus för 15 år sedan.

Det skulle dröja många år innan hon fick gratis bromsmedicin tack vare starka protester som påverkade en motvillig regering. Hon förlorade sin man i AIDS och hon trodde många gånger att hon själv skulle hinna dö också, men numer mår hon bra och känner inga biverkningar av medicinen.

Nästan var femte vuxen Sydafrikan är hiv-positiv och det är unga tjejer som tar den största risken idag genom att de lockas ha oskyddat sex med äldre smittade män för fickpengar. Kondom eller den kvinnliga motsvarigheten femidom, är inget möjligt alternativ för många unga sydafrikanskor.

Därför kommer hjälporganisationen Läkare utan gränser på prov börja dela ut hiv-läkemedel som förebyggande skydd till riskgrupper i Sydafrika och Mozambique nästa år. Det handlar till exempel om prostituerade, men också gymnasietjejer i slummen säger Marc Biot som leder projektet i södra Afrika.

– Pillren ska tas när man vet att man tar en stor risk, under lovet eller när du har sex för pengar eller är ute och reser och har oskyddat sex, säger Marc Biot.

Hittills har det framförallt varit friska homosexuella män i USA som ätit förebyggande hiv-medicin, men nu rekommenderar alltså WHO att alla grupper med stor smittrisk får behandlingen.

Marc Biot säger att det under nästa år kommer ut ett preventivmedel i form av en vaginalring med hiv-läkemedel som räcker en månad, vilket på sikt kan bli ett enklare alternativ än att ta ett dagligt piller för friska kvinnor som har oskyddat sex.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".