Frankrikes president Francois Hollande, franska utrikesministern Laurent Fabius and FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon på klimattoppmötet i Paris.
Frankrikes president Francois Hollande, franska utrikesministern Laurent Fabius and FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon på klimattoppmötet i Paris. Eric Feferberg/TT.

Sol-allians och koldioxidhandel på klimatmötets agenda

Annika Digréus från klimatmötet
1:25 min

När världens ledare samlades i Paris på FN:s klimatkonferens, lanserade de flera gemensamma åtgärder för grön energi och mindre kolanvändning. Bland annat ett initiativ för solenergi i tropiska länder.

En global sol-allians var en av nyheterna som presenterades vid klimatkonferensen. Projektet ska hjälpa till med finansiering och teknikutveckling i 120 länder, som inte utnyttjar sin rika tillgång på sol. Indiens regering satsar 786 miljoner kronor på att bygga ett högkvarter.

När världens ledare ändå samlats i Paris, lanserade de flera andra projekt som ska hejda klimatförändringar eller hjälpa utsatta människor, till exempel strategier för att sätta pris på koldioxid. Handel med utsläppsrätter har i Europa inte fungerat som tänkt eftersom priset är så lågt att det är billigt att fortsätta att släppa ut koldioxid.

I klimatförhandlingarna ligger inte utsläppshandel med som direkt förslag, även om flera länder har planer på koldioxidhandel i sina klimatbidrag som de lämnat till FN. Kina har beslutat om utsläppshandel. Kanada har gjort sig känt för att vilja fortsätta använda kol, men landets nye premiärminister Justin Trudeau gav nya signaler.

– Att minska vår klimatpåverkan är inte bara bra för planeten, utan också bra för affärerna, men kanske viktigast för kommande generationer inom både miljö och ekonomi, sa han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".