En pistol. Foto: Staffan Löwstedt/TT.
Foto: Staffan Löwstedt/TT.

Skärpta vapenlagar mot organiserad brottslighet

Skärpta vapenlagar, ändrad sekretesslagstiftning och ett möjligt förbud mot gängkläder vid rättegångar. Det är några av regeringens förslag för att stävja organiserad brottslighet.

Bland annat föreslås att försök, förberedelse och stämpling till grovt och synnerligen grovt vapenbrott kriminaliseras, skriver justitieminister Morgan Johansson (S) och inrikesminister Anders Ygeman (S) på DN Debatt. Dessutom föreslår de en straffskärpning för olovlig hantering av explosiva varor.

Regeringen vill också att sekretesslagstiftningen ändras så att det blir enklare för myndigheter som samverkar mot organiserad brottslighet att dela information med varandra.

För att öka tryggheten för vittnen under rättegångar tillsätter regeringen en utredning som ska se över om kläder som anspelar på gängtillhörighet kan förbjudas i domstolar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista