Mehmet Kaplan
IT-minister Mehmet Kaplan tar del av Digitaliseringskommissionens förslag. Foto: Anders Jelmin/Sveriges Radio.

Kvinnor kan få betalda studielån

1:45 min

Kvinnor som studerar IT på högskolenivå ska kunna få sina studiemedel betalda, det föreslår den statliga Digitaliseringskommissionen. Regeringen är försiktigt positiv till förslaget.Tanken är att jämna ut könsbalansen på IT-utbildningar där män är överrepresenterade.

IT-minister Mehmet Kaplan tog emot förslaget i dag.

– Intressant, vi ska titta på det och utvärdera. Det här är någonting som vi måste ta ett rejält omtag på. Där har vi varit dåliga som land, säger han.

Får man göra så?

– Det är det vi ska titta på.

Digitaliseringskommissionen kom i dag med sitt femte delbetänkande med förslag för att Sveriges digitala omställning ska bli bra.

Det som fått mest uppmärksamhet är att kvinnor som pluggar IT ska kunna få sina studiemedel återbetalda för sex terminers studier. Det ska ske efter erlagd examen.

Regeln ska gälla utbildningar som har mindre än 15 procent kvinnor, i dag handlar det om cirka hälften av de drygt 150 IT-utbildningarna på högskolor och universitet. Antagningen ska ske på meriter som nu.

Digitaliseringskommissionens ordförande Jan Gulliksen motiverar förslaget.

– Det är jätteviktigt av det skälet att i dag använder alla människor, oavsett om man är kvinna eller man, teknik i lika stor utsträckning. I dag är det i stort sett bara män som konstruerar tekniken och vi behöver få in alla perspektiv, säger han.

Vad säger du om att det ena könet, män i det här fallet, missgynnas ekonomiskt?

– Nej, det är inte så att männen missgynnas. Det här handlar inte om någon form av kvotering utan om ett sätt att stötta.

Uppemot 5 000 kvinnor kan beröras av förslaget, enligt kommissionens beräkningar.

Ett annat förslag som tas emot väl av IT-minister Mehmet Kaplan är att fasa ut traditionell fysisk post från myndigheter.

– Att bara lyfta frågan tycker jag är väldigt viktigt. Vi har sett hur andra länder hanterat detta där myndighetsposten helt och hållet gått över till ekonomisk form. Det har sparat både resurser i form av pengar, men också miljön, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista