Morgan Johansson. Foto: Jessica Gow / TT
Morgan Johansson vid dagens presskonferens. Foto: Jessica Gow / TT

Regeringen presenterar åtgärder mot organiserad brottslighet

Regeringen presenterar åtgärder mot organiserad brottslighet
2:52 min

Regeringen presenterade idag ett helt paket med förslag för att bekämpa den organiserade brottsligheten.

För att minska en hotfull stämning under rättegångar vill man utreda ett förbud mot att ha på sig kläder eller symboler som kan kopplas till ett kriminellt nätverk eller gängtillhörighet.

– Jag tror att för den som kommer för att vittna i en rättegång, eller vara målsägande i en rättegång, så har vi haft en del exempel där ett kriminellt gäng mobiliserar, och kommer dit klädda i sina västar och alla andra symboler för deras gängtillhörighet, och då har vi haft domare som har försökt visa ut dem ur rättssalen, men det har visat sig att det inte funnits lagstöd för det. Och det är det vi vill se över.

Och vilka kläder är det som anspelar på gängtillhörighet?

– Ja, det klassiska är naturligtvis västarna med Hells Angels och Bandidos, men hur de närmare gränserna skall dras. det får ju den utredaren titta på.

Enligt Morgan Johansson har den organiserade brottsligheten både spridit sig och blivit fast etablerad i Sverige.

Det handlar om en rad brott som narkotikabrott, vapenbrott, trafficking, smuggling, utpressning och våldsbrott.

Bland annat föreslår regeringen idag att försök, förberedelse och stämpling till grovt vapenbrott kriminaliseras,

Likaså straffskärpning för olovlig hantering av explosiva varor. Ledare i kriminella nätverk ska också kunna dömas om dom låter bli att förhindra vissa allvarliga brott.

– Det gäller till exempel den som har en bestämmande roll i ett kriminellt nätverk och där vederbörande känner till att ett allvarligt brott som mord eller grov misshandel är på gång att ske, men sen inte förhindrar det, då går vi fram med en ny kriminalisering.

Morgan Johansson upprepade att regeringen kommer att se över systemet med villkorlig frigivning, där huvudregelen idag är att den som döms till fängelse friges villkorligt efter att två tredjedelar av straffet är avtjänat. Justitieministern anser att det måste stramas åt.

– En sådan faktor som vi tycker ska vägas in är om det finns en hög risk att återfalla i grov allvarlig brotsslighet. Då får man vara beredd att sitta tiden ut. Med en sådan ordning skulle man ju träffa dem som sysslar med till exempel grov organiserad brottslighet.

Det blir också en ny vapenamnesti senare under mandatperioden, vilket innebär att den som har ett illegala skjutvapen då kan lämna in dem till polisen utan att riskera straff.

– För att vi har alldeles för många vapen i omlopp, och därför vill vi helt enkelt skrota ut så många vapen som möjligt. Risken är att de här vapnen används av kriminella element, säger inrikesminister Anders Ygeman.

Polisen är ansträngd idag. Nyligen höjdes terrorhotsnivån. Samtidigt ska polisen upprätthålla gränskontroller. Hur ska resurserna också räcka till att också jobba aktivt med den organiserade brottsligheten?

– Jag tror att om den här situationen blir långvarig, då måste vi föra en diskussion om att tillföra ytterligare resurser, säger Anders Ygeman.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".