Rebeller får fri lejd ut ur Homs

1:48 min

Syriska rebeller ska få lämna staden Homs i centrala Syrien. Under FN:s överinseende har en uppgörelse träffats som gör det möjligt för rebeller att lämna Homs utan att bli beskjutna av regeringsstyrkor, meddelar syriska statskontrollerade medier.

Enligt uppgörelsen kommer de cirka 3 000 rebeller som finns kvar i stadsdelen Waer i Homs att lämna staden. Homs guvernör Talal Barrazi sa att evakueringen skulle börja redan på söndag.

Då ska en första grupp på cirka 300 milismän, tillsammans med sina familjer, få fri lejd till rebellkontrollerade områden i norra Syrien. Rebellerna i Homs tillhör bland annat Nusrafronten och ultrakonservativa Ahrar al-Sham.

Inga av grupperna har kommenterat överenskommelsen, men en oppositionsaktivist i Homs säger att de 45 militanta grupper som finns i Homs har gått med på överenskommelsen.

Stadsdelen Waer, där rebellerna befinner sig, har varit belägrad i mer än två år med endast sporadiskt införsel av mat och medicin. Nu när rebellerna lämnar området lyfts blockaden.

Med stöd av Rysslands flygbombningar har syriska regeringsstyrkor kunnat genomföra en omfattande offensiv norr om Homs och det har bildats små fickor av vapenvila i Syrien, lokala överenskommelser i byar och mindre städer.

Homs kallades en gång i tiden den syriska revolutionens huvudstad med sina djärva demonstrationer på torget, det berömda klocktornet och strider mellan rebeller och regeringsstyrkor i området Baba Amr.

Redan i april 2011, en månad efter att upproret inletts, genomfördes en massaker på torget: klocktornsmassakern, som anses ha bidragit till att det syriska upproret så snabbt övergick i inbördeskrig.

I dag är Homs en stad i ruiner.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista